Ik geef toe: ik ben liever lui dan moe.
Dat is misschien iets te negatief geformuleerd. Want, wat ik eigenlijk bedoel is: ik doe liever geen ondoordachte dingen die nergens aan bijdragen.
Weet je waar ik een persoonlijke afkeer van heb? Dingen doen om maar ‘bezig’ te zijn, zónder dat ze daadwerkelijk effectief zijn.
‘Bezig zijn’ om maar bezig te zijn is volgens mij hét recept voor een burn-out. En daar heb ik al net iets té vaak té dicht tegenaan gezeten. Bovendien draagt ‘bezig zijn’ om maar bezig te zijn absoluut niet bij aan mijn werkgeluk.
Mijn werkgeluk komt uit persoonlijke zingeving. Uit dingen doen die ik waardevol acht. En die ik met passie en plezier kan doen. Het gevoel dat ik iets waardevols doe draagt vervolgens ook weer bij aan mijn eigenwaarde en mijn waardering voor mezelf.
Toch werk ik ook in omgevingen waar ik soms het gevoel heb weinig effectief te zijn. Ik werk namelijk meestal in grote organisaties. Overheidsorganisaties. En daar vallen me een aantal dingen op. Dingen die jij – in een andere context – misschien ook wel herkent. Want er wordt nog veel te vaak, en veel te veel “weinig effectief” gewerkt.
Ps. Heb jij het idee dat je niet (altijd) met zinvol werk bezig bent? Of werk je zelfs met tegenzin? Kortom: mis je persoonlijke zingeving in je werk? Dan heb ik DE SUPERTIP voor je – onderaan dit artikel.
Effectief werken: “Liever lui dan moe”
Een collega die – net als ik – eerder in het bedrijfsleven heeft gewerkt, zei het laatst ook weer tegen mij: “Ik ben liever lui dan moe”. En ik begreep hem precies.
Het is absoluut niet zo dat ik lui bén. Het is alleen zo dat ik liever wel lui ben als het gaat om het voltooien van omslachtige of onnodige taken die vele malen effectiever hadden gekund. Ik draag namelijk de ‘vloek’ met me mee dat ik vaak (door)zie waar het effectiever kán.
In dat geval kan ik drie dingen doen:
- De situatie accepteren zoals ‘ie nu is
- Me hard maken voor de verandering die ik graag zou zien
- Weggaan uit de omgeving die ik niet effectief genoeg acht
Welke keuze ik maak hangt vaak af van de omgeving en van de invloed die ik op de situatie heb. Als ik daadwerkelijk een mandaat / de macht heb om dingen te veranderen, kies ik sneller voor optie 2: me hard maken voor de verandering die ik graag zou zien.
Situatie 1 accepteer ik eigenlijk bijna nooit. Waarom? Omdat ik me, op termijn, dan mateloos irriteer aan – in mijn ogen – falend leiderschap. En vooral omdat ik me dan net een kip zonder kop voel.
Ik doe graag zinvol werk.
“Zinvol werk is werk dat een positieve invloed heeft op je leven en dat van anderen. Het geeft je het gevoel dat je bijdraagt aan iets dat belangrijk is en dat je een verschil maakt . Zinvol werk is werk dat je motiveert en energie geeft, omdat het aansluit bij je interesses, vaardigheden en waarden.”
Bron: Matchpartner
Er zijn echter talloze voorbeelden te benoemen van werk wat ik niet zinvol vind. Zeker in mijn vak (lees: communicatie). Zinvol en effectief communiceren zou wat dat betreft een nieuwe standaard moeten worden.
Maar jij kunt vast ook wel voorbeelden bedenken in jouw werk, die je minder of zelfs helemaal niet zinvol vindt om te doen.
Effectief werken (in organisaties)
Meer effect en werkplezier komt niet vanzelf. Daar moet aan gewerkt worden. En dat vraagt binnen organisaties vaak iets van alle lagen van de organisatie. Met name van het managementteam (mt), directieteam (dt) en binnen overheidsorganisaties: ook van bestuurders.
Een groot deel van effectief werken in organisaties wordt ondervangen met goed leiderschap. Leiderschap dat prioriteiten durft te benoemen. Leiderschap dat durft te schrappen. Leiderschap dat richting kiest.
“Bij een effectieve organisatievorm is het management gericht op het doen van de juiste zaken. Hierdoor ontstaat inzicht en overzicht bij het vaststellen van concurrerende prioriteiten. Zodoende kunnen medewerkers hoofd- en bijzaken beter uit elkaar houden.”
Bron: Better Organizations
Richting is belangrijk. Dat geldt voor persoonlijke doelen, maar ook voor organisatiedoelen.
Als leidinggevenden, zoals een mt, dt en bestuurders, geen richting kiezen, zijn -als resultaat daarvan – medewerkers continu met van alles bezig, en tegelijkertijd met niks. Of, zoals Tony Robbins ooit zo mooi zei: “Major in minor things” (De Engelse uitleg daarvan: simply put, majoring in minors means putting undue attention on small things that don’t make a real difference).
Dat ik me daaraan kan irriteren werd ooit bevestigd door mijn persoonlijke Birkman Signature Rapport. Daarin zijn negen gedragscomponenten uitgemeten, waaronder mijn gewenste tempo om energie om te zetten in actie. En daaruit kwam het volgende sterke gedrag:
- enthousiast zonder energieverspilling
- evenwicht tussen denken en doen
- zowel actief als reflectief
Ik ben dus niet helemaal ‘lui’ 😉, maar ik verspil gewoon liever geen energie aan onnodige (lees: niet effectieve) zaken. Energie is immers mijn meest kostbare goed. Waarom zou ik dat in overvloed weggeven aan iemand anders, oftewel: een baas / werkgever?
Lui? Of zit je gewoon niet op de juiste plek?
Vanuit mijn eigen ervaring kan ik inmiddels bij mezelf – en zelfs ook bij anderen – vrij snel aanwijzen of iemand lui is of gewoon niet op zijn/haar plek zit.
Tsja, soms ben jij degene die moet veranderen.
Maar soms moet je jouw omgeving veranderen.
Als je je omgeving wilt veranderen kun je vechten of vluchten. Wie vecht brandt zichzelf vaak op, tenzij je van tevoren een doordacht ‘strijdplan’ maakt. Daar kunnen coaches je bij helpen. Maar, let op: als je vecht speel je met factoren waar je niet altijd invloed op hebt.
Soms is vluchten een betere optie: een andere omgeving kiezen die beter bij jou past. Een omgeving waarin jij kunt gedijen. Dat vraagt echter wel om (diepgaande) zelfkennis. Wat is dan die omgeving waarin jij gedijt?
Ik deed die zelfkennis ooit op dankzij Birkman, in de vorm van een Birkman Signature Rapport en een persoonlijke terugkoppeling daarvan. Maar zelfkennis kun je op nog talloze andere manieren opdoen.
Hoe dan ook, als jij dit hele artikel met interesse hebt gelezen en jezelf afvraagt: “Zit ik wel op de juiste plek?” dan help ik je daar graag bij. Stuur me eens een mailtje om te sparren!
Ik heb inmiddels aardig wat ervaring met zulk soort (persoonlijke) vraagstukken.