Het is oké om te falen

Waarom het oké is om te falen (maar NIET om het niet te proberen in je business)

10 Shares
10
0
0

Waarom het oké is om te falen (maar niet om het niet te proberen in je business).

Mijn vader is de allergrootste schat, maar ook nogal een eenkennige eter. “Wat de boer niet kent dat vreet ‘ie niet”, zegt mijn moeder altijd. Een beetje gekscherend natuurlijk. Toch eet hij toch echt geen pasta, rijst, gadogado of iets dergelijks. Voor mijn vader geldt alleen de Hollandse pot. Prakkies. Aardappelen. Een schnitzel. Zo nu en dan tomatensoep (als hij eens gek wilt doen). En regelmatig een bal (gehakt). Maar als je altijd maar vasthoudt aan je eigen voorkeuren en je eigen wereld, kun je ook nooit uit die bubbel stappen. Nu is het de vraag of je dat zelf wilt. Voor mijn vader hoeft dat niet zonodig. Die heeft het meer dan prima in zijn eigen bubbel.

Wanneer zou je dan wél uit die bubbel willen stappen?

Nou… als je doelen wilt behalen!

Anders gezegd: als je meer invloed wilt op de uitkomsten in je leven.

Je eigen bubbel is namelijk comfortabel en relatief veilig. Maar verandering is nu eenmaal een vast gegeven in het leven, en als je altijd maar vast blijft houden aan hetzelfde in plaats van (mee) te bewegen, komt er een dag dat de verandering je overkomt in plaats van dat je er zelf grip op hebt. Nu is dat met een ander, nieuw gerecht op je bord nog overkomelijk… maar met zaken als ontslag, een financiële crisis, tegenvallende resultaten in je bedrijf, je partner die je verlaat omdat je uit elkaar bent gegroeid, een ongeluk, een mondiale gezondheidscrisis, een leveranciersfout – en ga zo maar door – een ander verhaal.

Had je op zulke veranderingen niet liever voorbereid geweest? Had je niet liever geweten wat te doen in zulke situaties om je rust te bewaren, en je geluk en je plezier niet te verliezen?

Waarom het oké is om te falen

Waarschijnlijk vraag je je nu af: “Hoe bereid ik me voor op zoveel ongeplande en zelfs ongewenste veranderingen? Moet ik dan overal rekening mee houden?”.

Nee. Neeeeee. Je hoeft absoluut géén brandoefeningen te doen voor élk mogelijk scenario.

Zonde van je tijd, toch?

Bovendien laat je angst dan de overhand nemen.

Er is een manier waarop je dit vanuit liefde kunt doen.

Liefde voor jezelf en liefde voor het leven.

En daar kom ik op het stukje: waarom het oké is om te falen.

Want in elk mogelijk (ramp)scenario, bij elke mogelijke (on)gewenste verandering, wat is dan het enige waar je áltijd op terug kunt vallen? Waar je ook bent?

Juist. Jezelf!

Het is dus een goede strategie om jezelf fysiek en mentaal weerbaarder te maken voor als deze ongeplande veranderingen zich voordoen. Want je krijgt er geheid mee te maken in dit leven.

Nu kun je naar de sportschool gaan en aan allerlei soorten fysieke beweging doen om jezelf fysiek sterker te maken.

Ik wil me daarom vooral richten op het mentale gedeelte. Want ook dié vereist oefening om sterker te worden. Wouter de Jong schreef er zelfs een boek over: Mindgym. “Sportschool voor je geest”.

Maar hoe train je je geest?

Door deze te stretchen.

Door voorbij je eigen bubbel te kijken. Door angst, twijfel en onzekerheid te doorbreken.

Want geloof me: die angst, twijfel en onzekerheid voelen we allemaal. Zélfs de groten der aarde. Topsporters, A-list sterren, historische leiders.

Zij kozen er alleen voor om erdoorheen te breken.

And so can you!

Wees niet bang om te ‘falen’. Want wat is falen eigenlijk? Dat het je niet in één keer lukt? Denk je dat het Michael Jordan allemaal in één keer lukte? Denk je dat het Arnold Schwarzenegger allemaal in één keer lukte? Denk je dat het Thomas Edison, Walt Disney, Oprah, Madam C. J. Walker, Coco Chanel, Charlize Theron, Warren Buffett en Dan Peña allemaal in één keer lukte?

Nee.

Wat jij ziet is het succes van deze mensen, wanneer ze op het podium staan. Maar wat je niet ziet is de weg ernaartoe.

Het is net alsof je naar de Olympische Spelen kijkt. Je ziet de gouden plakken, maar niet het bloed, zweet en de tranen die eraan vooraf zijn gegaan.

Het proberen. Het vallen en weer opstaan.

Daarom is het zo belangrijk om te proberen. Én om te blijven proberen.

“Shoot for the moon. Even if you miss you’ll land among the stars.”

Waarom jezelf stretchen goed is

Wil je meer in het leven? Dan is jezelf stretchen eigenlijk wel een must. En de kunst is daarbij om jezelf zulke doelen te stellen dat je wel moét groeien om ze te kunnen behalen. Maak het jezelf dus niet te makkelijk. 

Ken je dat gezegd: “Shoot for the moon. Even if you miss you’ll land among the stars.”? Het is een uitdrukking die je probeert te vertellen dat, zelfs als je je oorspronkelijke doel niet bereikt (het bereiken van de maan), je toch ontzettend ver kunt komen (een landing tussen de sterren). 

Om het wat concreter te maken: Grant Cardone schreef er een boek over met de naam “The 10x Rule”. Behaal “Massive Action”-resultaten en realiseer uw zakelijke dromen!

Terwijl de meeste mensen werken met drie soorten van actie: 1) geen actie, 2) terugtrekken of 3) ‘normale’ actie, kiest Grant Cardone liever voor een vierde vorm van actie: de 10X-regel. Dit is volgens hem hét actieniveau dat bedrijven en individuen garandeert dat ze hun doelen en dromen kunnen verwezenlijken. 

Ik ben het op dat gebied helemaal met hem eens en daarom gebruik ik deze aanpak ook regelmatig in mijn coaching.

Mocht je echter het boek eerst of ook zélf willen lezen…

De 10X-regel onthult het principe van “Massive Action”, waardoor je door zakelijke clichés en risicomijding heen kunt breken terwijl je concrete stappen onderneemt om je dromen te verwezenlijken. Het geeft ook inzicht in waarom mensen vastlopen in de eerste drie soorten van ‘actie ondernemen’ en het vertelt je hoe je de 10X-regel tot een discipline kunt maken. 

Je kunt het boek hier bestellen.

Stel nu dat mijn vader wél ineens de internationale keuken uit zou willen proberen om en hij voor zichzelf bedenkt “dat ‘ie heel wat in te halen heeft”. Dan kan hij zeggen: ik probeer elke maand 3 nieuwe – buitenlandse – gerechten. Hij kan dit getal echter ook x10 doen en zichzelf tot doel stellen elke maand 30 nieuwe gerechten uit te proberen. Stel dat het hem daarvan uiteindelijk 21 keer lukt. Dan heeft hij nog steeds 7x meer gerechten geprobeerd dan zijn oorspronkelijke doel.

En dat, dát is jezelf stretchen.

Waarom je dat stretchen zou willen lees je in mijn andere blog, hier.

Uiteindelijk is het leven te kort om er niet het maximale aan ervaring eruit te willen halen, toch?

Mijn advies aan jou?
Durf te falen.

10 Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like