Positioneren en automatiseren kun je leren. Ik ben dié coach die jou daarin meeneemt, met als resultaat: een winstgevend bedrijf.

Vooronderstellingen van hypnose

Om met hypnose te kunnen werken – of om bij een hypnocoach in trance te gaan – en om duurzame verandering te creëren, zijn er een aantal vooronderstellingen die belangrijk zijn.

Neem allereerst aan dat je brein uit drie ‘delen’ bestaat:

1. Je bewustzijn (Sigmund Freud: ‘het bewuste niveau’)
Je bewustzijn is je waakhond: de kritische denker… degene die redeneert. Je bewustzijn heeft een beperkt vermogen.

2. Je onderbewustzijn (Sigmund Freud: ‘het voorbewuste niveau’)
Je onderbewustzijn is een verzameling van alles dat je aan herinneringen, taal, eerdere beslissingen, overtuigingen, tijd / ruimte / energie / materie, metaprogramma’s, waarden en overtuigingen hebt opgeslagen in je brein. Je bent je er misschien niet elk moment bewust van, maar dat betekent niet dat het er niet zit. Het kan makkelijk opnieuw bewust gemaakt worden. Je onderbewustzijn heeft een onbeperkt vermogen.

3. Je onbewuste (Sigmund Freud: ‘het onbewuste niveau’)
Je onbewuste wordt door sommigen gedefinieerd als het ‘geestelijk leven dat nooit actief is geweest’. Anderen zeggen dat je onbewuste de functies in je lichaam reguleert, waar je je nooit bewust mee bezig kan te houden (hoewel dr. Joe Dispenza hier een andere mening over heeft). Laten we voor het gemak even zeggen dat je onbewuste je –  fysiologisch gezien – in leven houdt door alle processen in je lichaam te controleren en reguleren.

Wat je moet weten over je onderbewustzijn

01.

Je onderbewustzijn slaat herinneringen op en ordent ze.

Herinneringen worden zowel tijdelijk (een adres of telefoonnummer, of wat je gisteren hebt gegeten) als tijdloos (hoe een stoel eruit ziet) opgeslagen. En herinneringen worden geordend op een tijdlijn (chronologisch: de lagere schooltijd is langer geleden dan de vakantie van vorig jaar) en in een gestalt (alle gebeurtenissen die te maken hebben met dezelfde emotie) geordend.

Je onderbewustzijn is een domein van emoties

02.

03.

Je onderbewustzijn (onbewuste) bestuurt en beschermt het lichaam

Je onderbewustzijn (het onbewuste deel) heeft een blauwdruk van het lichaam. Het weet wat goed is voor het lichaam en geeft signalen als. het niet goed gaat met je lichaam. Je onbewuste weet ook hoe je energiehuishouding optimaal is.

Je onderbewustzijn heeft een hoge moraal

Je onderbewustzijn heeft maar één functie: jou in stand houden. Het werkt vanuit integriteit, ecologie en respect. Van nature doet het de dingen om ‘goed’ te doen.

04.

05.

Je onderbewustzijn volgt suggesties op

Je onderbewustzijn volgt suggesties op. Het bewuste reageert vaak met weerstand op directe suggesties en opdrachten. Het onbewuste neemt, bij voldoende rapport (interpersoonlijke verbinding), directe suggesties en opdrachten aan en volgt ze op. Denk ook aan doelen stellen en bijvoorbeeld aan het gebruik van positieve affirmaties. Daarbij volgt het onbewuste ook het principe van de minste inspanning. Het werkt bij voorkeur via de makkelijkste weg.

Je onderbewustzijn controleert en bewaart alle waarnemingen

Alle zintuiglijke waarnemingen worden verwerkt door het onbewuste. We krijgen veel meer indrukken te verwerken dan we bewust kunnen waarnemen. Onder deze functie valt ook telepathie (bijvoorbeeld, je denkt aan iemand en precies op dat moment belt hij of zij je op).

06.

07.

Je onderbewustzijn reageert vanuit instinct, intuïtie en gewoonten

Denk hier bijvoorbeeld aan de fight, flight, freeze-reactie, maar ook aan de dagelijkse gewoonten (van een specifieke manier van reageren tot een hand geven als je ergens binnenkomt) die je in de loop van de tijd hebt ontwikkeld.

Je onderbewustzijn heeft herhaling nodig voor lange-termijn plannen

Voordat je door het leerproces bent gelopen en je handelingen onbewust bekwaam kan doen, is de kans groot dat je het een aantal keren herhaald hebt. Hetzelfde principe van de kracht van herhaling geldt voor alle nieuwe dingen die je wilt leren en voor de doelen die je wilt bereiken. Door herhaling wordt je onbewuste gevoed met dingen die belangrijk voor je zijn.

08.

09.

Je onderbewustzijn is geprogrammeerd om continu méér te zoeken

Je kunt je onderbewustzijn zien als een leermachine, een supercomputer die je vol kunt stoppen met allerlei input waarmee het zijn eigen software schrijft. Het wil continu méér voor je ontdekken en bereiken.

Je onderbewustzijn werkt – en communiceert – symbolisch

Als je onderbewustzijn je iets wilt vertellen, doet het dat met symbolen om je informatie te geven. Denk bijvoorbeeld aan de symboliek in dromen of zaken die je ineens meer opvallen dan voorheen. Dit wordt aangestuurd door je onderbewustzijn.

10.

11.

Je onderbewustzijn neemt alles persoonlijk op

Het onderbewustzijn voelt zich aangesproken, betrekt dingen op zichzelf. Daarom werken metaforen en verhalen zo goed. Onbewust identificeer jij je met een persoon of met een deel van een verhaal.

Je onderbewustzijn kan ontkenningen niet direct verwerken

Je onderbewustzijn neemt het woord ‘niet’ niet waar, omdat het zich altijd een interne voorstelling maakt van het woord dat erop volgt. Niet op straat lopen, niet roken, niet aan een roze olifant denken, maak je geen zorgen. Dit zijn allemaal ontkenningen die tóch hun weg naar je onderbewustzijn vinden.

12.

13.

Je onderbewustzijn heeft geen delen nodig, het doel is om opnieuw een geheel te worden

Het onderbewustzijn functioneert het beste als geheel, als een eenheid. We kennen echter allemaal wel ‘delen’ in ons die elkaar vaak tegenwerken, terwijl ze wel het goede met je voor hebben (de bevrediging van iets lekkers vs. een gezond lijf). Het uiteindelijke doel is om opnieuw één met jezelf te worden.

Je onderbewustzijn heeft een zelfbeeld – en die hoeft altijd niet te matchen met de werkelijkheid

Je onderbewustzijn ‘kijkt’ naar jou. Het neemt je waar. Tegelijkertijd heeft het een beeld van jou dat misschien niet altijd matcht met de werkelijkheid. Als de herinneringen en taal die jij in je onderbewustzijn hebt gestopt “Ik ben niet mooi, ik ben niet mooi, ik ben niet mooi” dan zal het dat zijn gaan geloven. Maar dat zegt niks over hoe je er wérkelijk uitziet.

14.

Positioneren en automatiseren kun je leren. Ik ben dié coach die jou daarin meeneemt, met als resultaat: een winstgevend bedrijf.