Persoonlijke blog over reizen, liefde, ondernemen & leven

Van Kusadasi naar Samos: wat je wilt weten voordat je deze overtocht boekt

Ha, het leek zo fantastisch: ‘even’ overvaren van Kusadasi (Turkije) naar Samos (Griekenland). Dat leek ons fantastisch ja, tótdat we van medereizigers hoorden dat je langer met de douane bezig bent, dan met het genieten van de overtocht zelf. We stelden alsnog de proef op de som en vaarden de Egeïsche Zee over. Was het echt zo erg met die douaneposten? En is deze minitrip de moeite waard? Je leest het in dit artikel.

De aftocht (blazen) in Kusadasi

Wij, als simpele toeristen, – en met wij bedoel ik mijn moeder & ik – boekten een excursie via de touroperator van het hotel om een dagje naar Samos te gaan. Voor ons was het zo’n chill & relax vakantie met niet al te veel spanning, dus we deden even makkelijk. Toen de ochtend voor ons uitstapje naar Griekenland aanbrak werden we netjes met een busje bij ons hotel opgehaald. Iets verderop, in het centrum bij de haven, werden we weer afgezet. Via het lokale reiskantoor daar moesten we onze excursievoucher omruilen voor een boardingticket. Natuurlijk moest je daar ook je paspoort/identiteitsbewijs voor bij hebben. 

We waren zo te zien niet het enige busje dat afgezet werd, dus ik snelde de bus uit om een plekje te bemachtigen in de rij die in hoog tempo langer werd. Mijn moeder volgde. 

Nadat we onze boarding tickets bemachtigd hadden (een klein halfuur verder) liepen we richting de vertrekterminal. En ja, dat klinkt als een vliegveld, en dat was het in zekere zin ook. In miniformaat. Voor boten. Daar hebben we ongeveer een uur in de rij gestaan totdat we in de terminal toegelaten werden. Om daar vervolgens dezelfde procedure te volgen als tijdens het inchecken voor je vlucht. Weer in de rij. Douanebeambtes checken je paspoort. Je mag door. Riemen af, elektronica apart, alles in aparte bakjes. Hop, door de scanner op de rolband. Jijzelf ook door de scanner. Hopelijk biept er niks. Oh gelukkig, er biept niks, je mag door. Tax free shopping area. En dan… buiten wachten op de boot. Inmiddels zijn we twee uur verder en nog niet vertrokken. 

Maar daar komt de boot. Hop, inladen. We vinden samen een plekje bovenop de boot. De stoeltjes aan de zijkanten zijn natuurlijk alweer bezet. Geronk van de motor… Yes, we gaan!

Saillant detail: mijn moeder was het wachten al bijna zó zat dat het niet veel gescheeld had, of we hadden niet gegaan. En ik kon haar geen ongelijk geven.

De overtocht

Voor wie van de combinatie water & zon houdt is zo’n boottocht over de Egeïsche Zee magisch. Helderblauw water, de hoop dat je dolfijnen gaat zien (dat gebeurde niet, maar een mens kan blijven hopen) en achter je een stuk land dat steeds kleiner lijkt te worden. 

Zachte golven die tegen de boot aanslaan, de zon die bovenaan de hemel schijnt en volop tijd om gesprekken te voeren met degene naast je – of om echt even helemaal ín het moment te zijn.

De overtocht duurde ongeveer anderhalf tot twee uur. 

De boot af

Eenmaal in de haven van Samos aangekomen werd de boot aangemeerd en duurde het zeker nog 40 minuten voordat we de boot af mochten. Toen de loopplank uitging vormde zich opnieuw een rij voor een cabine die door moest gaan als douanepost. Deze keer moest alleen het boardingticket en paspoort gecontroleerd worden. Nog eens 40 minuten verder konden we het eiland Samos dan eindelijk vrij bezoeken. 

Samos

Stel je een idyllisch Grieks eiland voor, met witte huisjes, heerlijke terrassen, een boulevard en turquoise & azuurblauw water. Met van die typische Griekse vissersbootjes. Zo ziet Samos eruit. Prachtig is het. Maar groot is het niet. Wij meerden aan in het stadje Vathy en bleven eigenlijk tijdens ons bezoek een beetje hangen in de haven met zijn winkelstraatjes. Wat je daar kon kopen? Heel veel toeristische spulletjes. Uiteindelijk waren we het zat en zijn we op een ligbedje gaan chillen, op een kiezelstrand. Daar hebben we nog even een verfrissende duik genomen. 

Is deze overtocht het waard? Mijn eerlijke mening. 

Wij hebben de overtocht gedaan. En hoewel ik he-le-maal vóór excursies en uitstapjes ben tijdens mijn vakanties, zou ik dit niet snel nog een keer doen. Het was leuk om Samos even te zien. Maar er is weinig te beleven buiten de boulevard met zijn vele terrasjes + de toeristische winkelstraatjes. Ja, de verfrissende duik was even lekker, maar die had ik net zo goed bij ons hotel in Kusadasi kunnen nemen. Het is immers dezelfde zee.

Twijfel je nog of je deze overtocht wilt gaan doen? Besef je dan dat je 1/3 van de tijd van deze ‘excursie’ in de rij staat bij de douane. Tenzij je Samos écht, écht, écht heeeeeel graag met eigen ogen wilt zien om het – bijvoorbeeld – te fotograferen, raad ik je deze overtocht niet aan. Zeker niet als je weet dat je, je geld aan betere excursies kunt besteden in Kusadasi.

 

Geef een reactie

*

Persoonlijke blog over reizen, liefde, ondernemen & leven