Persoonlijke blog over reizen, liefde, ondernemen & leven

Salinas de Fuencaliente: zoutwinning op La Palma

In het zuidelijkste puntje van het eiland La Palma vind je de Salinas de Fuencaliente. Zoutvelden. Je moet eerst door een gortdroog, inktzwart, vulkanisch landschap rijden om er te komen, maar dan ervaar je ook wat. Dit zijn namelijk niet zomaar zoutvelden. Deze zoutvelden zijn tot ‘Monument van Wetenschappelijk Belang’ verklaard, omdat het een belangrijke rustplaats is voor vogels. Maar er is meer…

De zoutwinning op La Palma wordt nog met de hand gedaan. Tenminste, met de hand en een schep. En het water dat uit de zee gewonnen wordt kleurt in de zoutpannen roze.

Salinas de Fuencaliente: zoutwinning met zoutverdampingsvijvers

De roze kleur

Hele kleine organismen die tot leven komen in de zoutverdampingsvijvers geven het water een roze kleur. Dit gebeurt niet alleen op La Palma, maar over de hele wereld (denk maar eens aan de roze meren in het zoutwinningsgebied Los Colorados, in Mexico). Het ziet er in ieder geval megacool uit! Zeker in contract met de diepblauwe Atlantische Oceaan erachter.

Fun fact: die organismen die de zoutverdampingsvijvers een roze kleur geven worden geboren uit het… niets. Ik geloof dat ik dit nog wel het meest verbijsterende vond van de Salinas de Fuencaliente. Dat er iets geboren wordt uit het niets. Dat is alsof de lucht ineens een kind schept, toch? Ik leerde later dat het niet helemaal ‘uit het niets’ is ontstaan, maar dat het heeft te maken met een onbalans van licht, water en zuurstof en dat algen en microbacterieën de hoofdrol spelen (correct me if I’m wrong). En dat de zoutwinningsvelden daarmee 1 van de oudste levensvormen op aarde weten te reproduceren. Recht voor je ogen.

Er stond trouwens een informatiebord waarop alles werd uitgelegd (in het Engels):

You are probably struck by the pinkish-red colour of the water in the inlet pools. This is caused by an alga called Dunaliella salina, a micro-organism that is adapted to hyper-saline environments. Its reddish colour protects it from the sunlight. The Dunaliella salina is the diet of a small crustacean that can also survive in the extreme saline environment of the inlet pools: the Artemia. Archaea, a primitive bacteria, also contributes to the reddish colour.

This chain of life is “nature’s blood”: from the alga to the Artemia and then to the birds. In fact the reddish colour of flamingos, for example, is the result of feeding on these organisms.

Vertaald naar het Nederlands:

Waarschijnlijk werd je aandacht getrokken door de rozerode kleur van het water in de inlaatbaden. Dit wordt veroorzaakt door een alg genaamd Dunaliella salina, een micro-organisme dat is aangepast aan hyperzoute omgevingen. Zijn roodachtige kleur beschermt het tegen zonlicht. De Dunaliella salina is het dieet van een klein kreeftje dat ook kan overleven in de extreem zoute omgeving van de inlaatpoelen: de Artemia. Archaea, een primitieve bacterie, draagt ook bij aan de roodachtige kleur.

Deze levensketen is “het bloed van de natuur”: van de alg tot de Artemia en vervolgens tot de vogels. In feite is de roodachtige kleur van flamingo’s, bijvoorbeeld, het resultaat van het eten van deze organismen.

Wees je eigen gids

Voor het bezoeken van de zoutwinningsvelden is er een pad waarbij je, je eigen gids bent. Er staan informatieborden en de route is vooral gebaseerd op je eigen nieuwsgierigheid. De wandeling rondom de zoutpannen duurt ongeveer 30 minuten, met 7 ‘informatiestops’.

Mocht je op La Palma zijn dan is het zeker een aanrader om hier even te gaan kijken.

Geef een reactie

*

Persoonlijke blog over reizen, liefde, ondernemen & leven