Personality assessment
Welkom in de wondere wereld van personality assessments, of persoonlijkheidstesten of persoonlijkheidsanalyses, zoals ze ook wel eens worden genoemd. Veel persoonlijkheidstesten beloven jou een inkijkje in je eigen karakter, maar geven je eigenlijk een generieke (algemene, niet specifieke) beschrijving die op iedereen van toepassing zou kunnen zijn. Een beetje à la horoscopen. Dus hoe scheid je het kaf van het koren?
En waarom is een personality assessment van de Birkman Methode al ruim 70 jaar de meest betrouwbare en valide op de markt?
Een personality assessment van de Birkman Methode: de Rolls Royce onder de persoonlijkheidstesten
De personality assessment van de Birkman Methode is statistisch valide en betrouwbaar. Het heeft een fundament van deductieve statistiek, waarbij uitgegaan wordt van de filosofie dat elk mens uniek is en dat elk mens een unieke manier naar de wereld kijkt. Zo wordt jouw persoonlijkheid dus ook aan je terug gerapporteerd: op basis van unieke waarden.
Waar de meeste persoonlijkheidstesten de mist in gaan…
Heb je je ooit wel eens afgevraagd wie een persoonlijkheidstest verzint? Wat het eigenlijk meet? En of dat het op die manier wel kán meten? Met andere woorden: kloppen de uitspraken die zo’n test doet eigenlijk wel over jou? Het is goed om hier altijd kritisch op te blijven en niet zomaar uitspraken voor waar aan te nemen als ze niet resoneren met het wezenlijke deel van jezelf.
De meeste persoonlijkheidstesten gaan al de fout in op basis van WAAROP ze persoonlijkheid meten. Er ligt een ongeldige methodiek onder, die weinig zegt over wie jij in wezen bent. Dat heeft te maken met het verschil tussen deductieve en inductieve statistiek.
*Ps. Ik raad je aan deze persoonlijkheidstest van Quest eens te doen en helemaal door te klikken naar het einde. Het resultaat zal je verrassen.
Niet valide persoonlijkheidstesten
- Inductieve statistiek
- Normatief (beoordelend)
- Werken met categorieën en ‘types’
- Geven géén volledig zelfbeeld
- Niet-betrouwbaar
- Niet-valide
Veelal merk je ook dat hier het Barnum-effect (ook wel het Forer-effect) op van toepassing is. Je kunt testuitslagen van dergelijke persoonlijkheidstesten makkelijk manipuleren & bij een hertest zijn er regelmatig ‘ineens’ (na een x periode van tijd) significante afwijkingen te zien in de testuitslagen, dat wil zeggen: een complete verandering van persoonlijkheid. Wat psychologisch gezien onwaarschijnlijk zou moeten kunnen…
In het ergste geval kunnen de uitslagen van dergelijke persoonlijkheidstesten zelfs schadelijk zijn voor het zelfbeeld.
Wél valide personality assessment
- Deductieve statistiek
- Niet normatief (niet beoordelend)
- Werkt met unieke waarden
- Geeft diepgaand zelfinzicht
- Betrouwbaar
- Valide
Zelf een personality assessment doen?
Ben je enthousiast geworden en wil je zelf een personality assessment doen – al dan niet met een coachingsvraagstuk?