Leuke weetjes over hypnose

  • Ik kan jou niks laten doen wat jij niet zelf óók wilt, als je in hypnose bent;
  • Je moet de suggestie begrijpen. Als ik je vraag om te ‘exofoben’ tijdens de sessie zal je onderbewustzijn dit niet begrijpen en zal je mijn suggestie verwerpen;
  • Je moet de suggestie zelf wíllen opvolgen, want zelfs als jij een suggestie maar een klein beetje ongepast vindt gebeurt er helemaal niets!

Alles om je heen is op dat moment, in hypnose, even minder van belang. Hierdoor ben je spontaner, en reageer je direct vanuit je onderbewustzijn.

Tijdens hypnose:

  • Heb je een verhoogde aandacht (tot zelfs 2000%)
  • Je hoort alles, elk woord en geluid rondom jou.
  • Je weet (nog) steeds waar je bent en wat er gebeurt.
  • Wanneer je in hypnose bent, kan je nog steeds spreken. Je kunt ook nog steeds antwoorden als ik je een vraag stel.

Misvattingen & veelgestelde vragen over hypnose

Ik ben bang ongewild mijn diepste geheimen te delen tijdens een hypnosesessie

Hypnose is geen magisch waarheidsserum. Je volgt vooral suggesties op tijdens een hypnosesessie, maar je doet niks wat je zelf niet wilt. Je kan, als je dat wilt of nodig acht, evengoed (of zelfs beter) liegen tijdens de hypnose.

Ik ben bang dat ik niet meer 'ontwaak' uit hypnose

Het is in geen 4000 jaar gebeurd dat iemand niet ontwaakt uit hypnose. Dus ook jij zal daar gewoon weer uit ‘ontwaken’.

Kan je mij hypnotiseren zonder dat ik dat zelf wil?

Daar is maar één simpel antwoord op: nee, dat kan niet.

Voorafgaand aan een sessie vraag ik jou altijd of je in hypnose wilt gaan. Als het antwoord daarop intuïtief “Nee” is, dan kan de hypnosesessie niet plaatsvinden.

Hoelang duurt een hypnosesessie?

Dat hangt af van het probleem waar de hypnosesessie op ingezet wordt. De duur van een hypnosesessie kan verschillen van een half uur (30 min.) tot anderhalf uur (90 min.).

Kan ik me na de sessie nog dingen herinneren?

Ja, je herinnert je alles.

Wat als ik tijdens de hypnosesessie in slaap val?

Dat gebeurt maar heeeeeeel zelden. Mocht het jou toch gebeuren is dat niet ideaal voor de hypnosesessie, maar ook geen groot probleem. Je onderbewustzijn luistert nog steeds naar de omgeving. Je zult vanzelf weer wakker worden.

Kun je gezondheidsklachten genezen met hypnose?

Als hypnose alle gezondheidsklachten van de wereld op zou lossen zou dat heel mooi zijn, toch? Hypnose kan zeker een breed scala aan gezondheidsklachten met een ongelofelijke snelheid en effectiviteit verminderen – of zelfs helemaal oplossen. Maar dat zijn dan vooral gezondheidsklachten met een medisch onverklaarbare oorzaak. Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn, nekpijn, eczeem, fibromyalgie, hyperventilatie, maagklachten, duizeligheid, ernstige vermoeidheid, etc.

Een botbreuk of een hernia heeft vaak een medische verklaring. Daarvoor kun je dus ook het beste naar het ziekenhuis gaan voor een behandeling. Hypnose kan in deze gevallen echter wel helpen de pijn te bestrijden. Door hypnose kun je beter omgaan met de pijn waardoor die in veel gevallen dan minder en dragelijker wordt. Misschien voel je nog steeds wel pijn, maar door de hypnosetechnieken word je er niet meer helemaal gestoord van. Een hypnotherapeut kan je gedachten naar iets anders sturen dan de pijn. Wat vervolgens ook weer andere lichamelijke sensaties oproept.

Where the mind goes, the body will follow.

Wat zijn de overeenkomsten tussen meditatie en hypnose?

Bij meditatie én hypnose keer je allebei je aandacht naar binnen. Je vermindert de input van de buitenwereld.

Wat zijn de verschillen tussen meditatie en hypnose?

Waar je bij hypnose doelgericht wilt openstaan voor het aanbrengen van suggesties in het onderbewuste, is het bij meditatie juist de bedoeling dat je je gedachten loslaat en je focus legt op het ontspannen van lichaam en geest.

Hoe snel werkt hypnose (bij mij)?

Iedereen reageert anders op hypnose.

Het is belangrijk om je te realiseren dat hypnose géén “alles of niets” situatie is. Voor sommige klanten lijkt hypnose als het drukken op een lichtknop. Ze veranderen 100% door één enkele sessie.

Anderen ervaren de verandering geleidelijk aan, net als een dimmer. Ze kunnen een gedeeltelijke verandering zien door één sessie en de verandering wordt groter elke keer dat ze terugkomen. Uiteindelijk bereiken ook zij 100% succes.