Tips voor tijdens de bevalling + na de bevalling
Nooit in mijn leven heb ik ooit gedacht dat ik HIER een artikel over zou schrijven, tót ik over de 20 weken zwanger was. Ineens begon ik me af te vragen hoe ik die baby er zo smooth mogelijk uit ga krijgen? Het liefst zónder – ja, #sorrynotsorry – uit te scheuren of een keizersnede.
Dus… ben je een man en wil je zulk soort dingen liever niet lezen? Of ben je een vrouw en wil je hier (nog) niet aan denken? Klik dan even weg.
Maar… als je tips wilt voor tijdens de bevalling + na de bevalling, oftewel: tips om zo makkelijk mogelijk te bevallen? Dan zit je hier goed! Ik schreef een soort van note to self – met misschien ook wat nuttige informatie voor andere vrouwen: tips voor tijdens de bevalling + na de bevalling.
Tips voor tijdens de bevalling + na de bevalling
Tips voor tijdens de bevalling
#1 Je eigen bevalpositie bepalen
Omdat ik dik zwanger ben, ben ik verplicht om – op basis van een medische indicatie – in het ziekenhuis te bevallen – mét een infuus in mijn arm. Mijn grote zorg daarbij is dat ik niet mijn eigen bevalpositie mag bepalen, en dat ik verplicht ben om op mijn rug te bevallen. En dat lijkt me nu niet echt het meest gunstige scenario (bron):
“Waar denk je aan als je een bevalling voor je ziet? Een vrouw die op haar rug ligt met haar benen in de beugels en heel hard aan het persen is? Hopelijk denk je inmiddels anders over de bevalling, maar nog steeds heerst dit beeld van een barende vrouw. Maar wist je dat dit eigenlijk de meest ongunstige positie is voor een vrouw?”
Eigenlijk zitten er meer nadelen dan voordelen aan zo’n bevalhouding op je rug. En dat wil ik dus liever vermijden. Een bevalhouding op de baarkruk, of een bevalhouding waarbij de zwaartekracht ook meewerkt, lijken me veel logischer.
Nu kan het zo zijn dat de verloskundige liever heeft dat ik dus op mijn rug op bed blijf liggen (dit is mijn grootste angst) en dat ik het hier dus absoluut niet mee eens ben. Zo’n discussie op dat moment lijkt me uiterst vervelend.
Er is immers bewezen: vrouwen bevallen het snelst en het fijnst als ze verschillende bevalhoudingen aan kunnen nemen en hierin af kunnen wisselen. Als je dan toch op bed gaat liggen, kun je beter een zijhouding, met een kussen tussen je benen, aannemen dan een rugligging.
In dit artikel vind je verschillende bevalhoudingen.
Ps. Houd hier ook rekening mee: als je voor pijnbestrijding tijdens de bevalling kiest, zoals een ruggenprik, dan voel je hierdoor geen pijn meer. Je been- en bekkenspieren zijn dan verdoofd. Dit houdt ook in in dat je dan motorisch uitgeschakeld bent en niet meer uit bed kunt.
#2 Laat je partner een jiggle doen bij bekkenklachten
Heb je last van bekkenklachten voor en/of tijdens je bevalling? En is je partner in de buurt? Neem dan een zijligging aan en laat je partner zijn hand op je dijbeen leggen. Niet te hard, maar ook niet té zacht. De aanraking moet fijn aanvoelen.
Laat je partner vervolgens met zijn hand je been zachtjes heen en weer wiebelen.
Wat heeft dit voor effect? Dit zorgt ervoor dat je spanning loslaat en de vicieuze cirkel doorbreekt van spanning die tot nóg meer pijn leidt. Waardoor je dus uiteindelijk minder merkt van je bekkenklachten.
#3 Vermijd een ruggenprik
Wist je dat er zoiets bestaat als een fetal ejection reflex? In het Nederlands wordt dit de foetale ejectiereflex genoemd, of: de Ferguson-reflex.
Wat dit inhoudt? Je lichaam neemt het in de persfase helemaal over en duwt vanzelf de baby naar buiten. Er is hierbij dus géén sprake van bewust persen. Dat klinkt hemels!
Het enige probleem: die foetale ejectiereflex voel je niet bij een ruggenprik. Waardoor de ruggenprik dus eigenlijk een natuurlijke bevalling in de weg staat.
Deze foetale ejectiereflex lijkt het meest voor te komen bij natuurlijke bevallingen waarbij de vrouw zich helemaal kan ontspannen. Nu heb ik al vaker gehoord dat vrouwen “die op hun lichaam vertrouwen” een soepelere bevalling hebben. Het loont dus om je mindset daarop in te stellen. Oftewel: zit vooral niet teveel in je hoofd en focus je niet teveel op medicijnen zoals een ruggenprik.
Die Ferguson-reflex doet als volgt zijn werk: als je baby door je bekken beweegt worden zenuwuiteinden gestimuleerd waardoor je extra oxytocine (het ‘knuffelhormoon’) aanmaakt en dus extra sterke weeën krijgt. Daarbij krijg je een adrenalinestoot die voor de kracht zorgt om te persen. Ook je baby krijgt in deze fase adrenaline mee. Dit zorgt ervoor dat jullie na de bevalling helemaal alert zijn bij de eerste ontmoeting.
Voor zolang het kan vertrouw ik dus liever op de ‘wijsheid’ van mijn lichaam, dan op de medische wereld.
Tips voor na de bevalling
#1 Neem de tijd voor huid-op-huid contact met je pasgeborene
Als je net bevallen bent van je baby wil je het liefst de eerste 1 à 2 uur huid-op-huid contact voor een goede hechting. Zéker wanneer je van plan bent om borstvoeding te geven.
Lees ook: “Borstvoeding geven ..”
Toch kan het zo zijn dat het ziekenhuispersoneel je baby juist in déze tijd wilt testen, meten en wegen. Dit is niet altijd direct noodzakelijk en kan in veel gevallen ook later gedaan worden. Wees je hiervan bewust. Geef dit ook aan in je geboorteplan, dat je de eerste 1 à 2 uur huid-op-huid contact met je baby belangrijk vindt. Én dat je daar graag ongestoord de tijd voor wilt krijgen.
#2 De eerste keer naar de wc gaan na je bevalling
Hallo zorgverzekering(!): waarom zit er niet standaard een postpartum spoelfles in dat kraampakket!? Dat is namelijk pas echt een handig “dingegie”! Zo’n postpartum spoelfles zoals deze of deze bijvoorbeeld. De eerste keer naar de wc gaan na je bevalling kan namelijk best pijnlijk zijn – al is het alleen al maar door aambeien of hechtingen die tijdens je bevalling zijn ontstaan, of gegeven. Dan is het fijn om iets te hebben waarmee je je vajayjay zacht en effectief schoon kunt maken.
Zo’n postpartum spoelfles zorgt ervoor dat je geen ruw toiletpapier of ruwe washandjes hoeft te gebruiken om je gebied down under na een toiletbezoekje weer schoon te maken. Gewoon spoelen en droog deppen. Ideaal!
Heb je moeite om te moeten plassen na je bevalling? Zoals altijd geldt ook nu weer het advies: drink veel water. Vóóral na een natuurlijke, vaginale bevalling. Dat gaat je namelijk helpen om beter naar de wc te kunnen om te plassen.