Borstvoeding geven: ik denk dat ik het wel kan
Ondanks dat borstvoeding geven iets heel natuurlijks is, is het ergens toch ook spannend. Wat het spannend maakt zijn voor mij twee dingen: 1) gaat het aanleggen straks wel goed? 2) hoe ga ik dit doen als ik weer moet werken?
Ik las het boek “Borstvoeding. Compleet handboek voor ouders.” van de La Leche League. Die kennis alvast van tevoren opdoen vond ik heel fijn. Ik ken namelijk niemand in mijn omgeving die nét bevallen is en ook borstvoeding geeft. De meeste mensen die ik ken kiezen voor kunstmatige voeding. Dus ik moet mijn kennis anders opdoen.
Borstvoeding geven: moet je je tijdens je zwangerschap al voorbereiden?
De La Leche League: “In principe hoef je niets speciaals te doen voor borstvoeding. [..] Je lichaam doet vanzelf wat nodig is.” In het boek wordt ook uitgelegd dat het een fabel is, dat je je tepels in de zwangerschap alvast moet laten wennen aan het geven van borstvoeding, bijvoorbeeld door ze op te ruwen met een schuursponsje of handdoek. Opruwen van je tepels helpt niet om tepelkloven te voorkomen, je baby goed aanleggen helpt daar wel tegen.
Wat ik absoluut niet wist, maar wat eigenlijk – achteraf – wel logisch is, is dat de melkproductie van een vrouw al op gang komt tijdens de zwangerschap. In de laatste drie maanden van je zwangerschap gaan je borsten colostrum produceren. “Colostrum is heel geconcentreerde moedermelk en in de eerste dagen de belangrijkste voeding voor je baby.”
Soms kan een kleine voorraad colostrum handig zijn. Je kunt vanaf week 37 van je zwangerschap met de hand gaan afkolven. De gekolfde melk kun je opvangen met een lepeltje of cupje*. Daarna kun je deze opzuigen met een steriele spuit en kun je de melk met spuit en al invriezen. Tip: het is handig om een etiket met datum op de spuit te plakken.
Colostrum kun je drie maanden lang in de vriezer bewaren (mits het binnen 24 uur na afkolven ingevroren is). Je kunt het zelfs tot zes maanden bewaren bij een diepvries die kouder is dan -18 graden Celsius. Let er wel op dat je ontdooide babyvoeding nooit opnieuw mag invriezen.
*Je baby heeft maar hele kleine hoeveelheden colostrum nodig de eerste dagen, dus een paar milliliter voeding kan al genoeg zijn.
Bevallen, een geboorteplan en borstvoeding
Ik heb nog niet echt een geboorteplan, maar wat ik wél weet is dat ik borstvoeding wil gaan geven. En om daar de eerste keer na de bevalling ook 1 à 2 uur de tijd voor wil nemen, zodat het goed gaat. Mocht bijvoeden na de geboorte – onverhoopt – nodig blijken dan bereid ik me daar het liefst al op voor, door vanaf week 37 een beetje colostrum af te kolven.
Verder bereid ik me dus voor door het boek van de La Leche League te lezen. En door een webinar van mijn uitgekozen kraamzorg instantie te volgen.
Als de kleine straks eenmaal geboren is, is dat kleine hummeltje volledig afhankelijk van mij om te overleven. Baby’s hebben geen reserves en dat weten ze – instinctief – heel goed. Voor nu is dat nog even een bizar besef! Ik kijk tegelijkertijd ook uit naar die periode. Een periode van hechten en die kleine de geborgenheid en liefde kunnen geven waar wij, als ouders, nu al van overlopen.
Het gouden uur
Het eerste uur na de geboorte wordt ook wel “het gouden uur” genoemd. Volgens de experts legt het een goede basis als de eerste keer aan de borst in dat uur kan plaatsvinden. De band met je baby zou dan direct sterk beginnen.
De ene baby zal de borst sneller vinden dan de andere, maar de meeste baby’s vinden binnen ongeveer een uur na de geboorte de borst en beginnen te drinken.
“Het is belangrijk dat je baby alle tijd krijgt om op zoek te gaan naar de borst. Je mag je baby daar best een beetje bij helpen. Bijvoorbeeld door te zorgen dat hij al in de buurt van de tepel ligt en door hem te ondersteunen. Hoe meer jullie de gelegenheid krijgen om één tot twee uur ongestoord samen te zijn na de bevalling, hoe groter de kans dat de eerste keer drinken aan de borst goed gaat.”
Borstvoeding en werken
Zoals ik al schreef is één van mijn grootste zorgen hoe ik borstvoeding ga (blijven) geven als ik weer moet gaan werken? Het liefst geef ik minimaal negen maanden lang borstvoeding, maar ik zie vooral op tegen de periode dat ik weer aan het werk moet.
Een opluchting is dat het in ieder geval de ruimte moet worden gegeven door je werkgever (bron: Rijksoverheid):
“De werkneemster heeft de eerste negen maanden na de bevalling het recht om onder werktijd borstvoeding te geven of te kolven. Dit mag maximaal ¼ van uw werktijd per dienst in beslag nemen. De werkgever is verplicht om hiervoor een ruimte in te richten.”
Handig: je mag dus tot een kwart van de werktijd mag je gebruiken om te kolven en/of voeden. In deze tijd mag je ook naar huis om te kolven en/of voeden. De werkgever is verplicht om deze tijd uit te betalen. Van de 8 uur per dag mag je dus 2 uur (doorbetaald) besteden aan borstvoeding. Mijn enige zorg is dat, hoewel je werkgever verplicht is om deze tijd uit te betalen, het je vast niet in dank afgenomen wordt als je steeds naar huis gaat om te voeden. En: je werk verlaten om te voeden is, simpelweg, niet altijd mogelijk.
Uit een onderzoek onder 1.667 moeders in loondienst blijkt (bron: 24baby.nl):
- dat 1 op de 8 vrouwen niet (volledig) doorbetaald krijgt voor de tijd die besteed wordt aan kolven / voeden;
- dat vrouwen zelden onder werktijd naar huis kunnen om te kolven/voeden;
- dat de kolfruimte bijna nooit aan de wettelijke eisen voldoet;
- en dat 2 op de 10 vrouwen zelfs helemaal geen kolfruimte tot haar beschikking heeft.
Nu heeft mijn kantoor gelukkig wél een kolfruimte, maar die voldoet ook niet aan de wettelijke eisen en naar huis gaan om te kolven/voeden wordt me – naar verwachting- niet in dank afgenomen.
Ondanks dat er door de jaren heen meer rechten op de werkvloer zijn gekomen voor moeders die borstvoeding willen geven.
Dat is voor mij in ieder geval een reden om erover na te gaan denken om minder uren te werken in de toekomst. Maar dat heeft ook financiële gevolgen…
Meer over borstvoeding
De keuze voor borstvoeding levert veel moois op, waaronder een sterke hechting met je kindje en altijd & overal kunnen voeden.
Tegelijkertijd is de keuze niet zonder gevolgen: je kunt bijvoorbeeld bepaalde voedingsmiddelen (chocolade, cafeïne, schaal- en schelpdieren, alcohol en in sommige gevallen zelfs koemelk) beter vermijden wanneer je borstvoeding geeft.
Ook als je medicatie neemt moet je altijd even controleren of dit mag in combinatie met borstvoeding. Nu neem ik zelf gelukkig geen medicatie, dus dat scheelt.
Jij kunt dit! Hier bij kind 1 begonnen met ‘ik ga drie maanden voeden en dan stoppen want werken’ naar 15 maanden voeden bij kind 1 en bij kind 2 en 3 ruim 2 jaar 🙂
Wow!! Wat goed! Dat klinkt hoopvol. Ik denk dat als je het eenmaal een beetje door hebt, dat het heel fijn gaat zijn. Wat gaaf dat je dit bij alle drie je kinderen hebt gedaan. 😀