Zo houd je je goede voornemens in 2025 wel vol!

december 17, 2024
by
Spread the love

Zo houd je je goede voornemens in 2025 wel vol!

Mijn naam zou Merin de Does niet zijn, als ik mezelf niet continu zou blijven ontwikkelen.

Maar, het grappige aan menselijk denken? We kunnen onszelf elke dag opnieuw uitvinden, maar we wachten er massaal mee tot het nieuwe jaar. Nieuwjaarsdag is nu eenmaal van symbolische waarde. Velen van ons maken het liefst op 1 januari pas goede voornemens. Maar nooit voor lang, blijkt uit onderzoek. De meeste goede voornemens gaan in de eerste week van januari al mank. Zonde, toch?

“Je hebt maar 1 goed jaar nodig om je leven te transformeren”, is mijn overtuiging (geworden). Dat kan op het gebied van gezondheid zijn; op financieel gebied, op liefdesgebied, et cetera. Maar… loop niet in zeven sloten tegelijkertijd!

Je goede voornemen heeft meer kans van slagen als je er volledige focus op kunt leggen – én kunt houden. En dat is direct ook mijn eerste tip.

Wil je weten hoe je je goede voornemens in 2025 wel volhoudt? Lees alle tips hieronder.

Zo houd je je goede voornemens in 2025 wel vol!

#1 formuleer je doelen op een positieve manier

Fast forward naar 31 december 2025: wat wil je dan bereikt hebben? Waar wil je trots op zijn? Wil je gestopt zijn met roken; 25 kilo afgevallen zijn; een nieuwe baan bemachtigd hebben; een huis van de markt gekaapt hebben of zijn begonnen met sparen? Zorg dat het een doel is waar je écht voor wilt gaan.

Hoe weet je of het een doel is waar je echt enthousiast van wordt? Dat voel je.

Als jij bij het inbeelden van je toekomstige zelf, de versie van jou die dat doel behaald heeft, een kick of een golf van positieve emoties voelt, dan weet je dat het een doel is dat belangrijk voor je is.

Wie vervolgens kritisch naar zichzelf luistert kan zijn eigen succes ook voorspellen op basis van de zinnen die worden uitgesproken – of opgeschreven:

“Ik moet 25 kilo afvallen” of “Ik ga diëten” zijn emotioneel veel te zwaar belaste uitspraken. Wie word er nou enthousiast van zulke zinnen? Niemand, toch?

Daarentegen zijn uitspraken zoals “Ik ben (straks) een fitgirl die haar favoriete sporten in goede conditie beoefent” of “Ik heb (straks) een flinke buffer op mijn spaarrekening staan” uitspraken waar je wél enthousiast van wordt, toch?

Je doelen positief formuleren helpt je om de weg er naartoe langer vol te houden.

#2 breek de gewenste verandering op in nieuwe, kleine gewoonten

Kleine gewoonten zijn makkelijker vol te houden – en op elkaar te stapelen. Onderzoek uit 2009 stelt dat het gemiddeld 66 dagen duurt om een nieuwe gewoonte aan te leren.

Je kunt bepaald gedrag zien als een (neuraal) pad dat je gewend bent om te bewandelen. Als er naast dat pad allerlei gras en obstakels liggen, wijk je niet snel van je vaste pad af. Je vaste pad is namelijk comfortabel. En al met een dikke laag geasfalteerd.

Wil je toch een nieuw pad creëren, hier dus een metafoor voor nieuw gedrag, dan moet je eerst door het gras en de obstakels ploeteren. Als je dat pad vervolgens vaker neemt ga je de obstakels opruimen. En het gras wordt steeds platter, misschien wordt het zelfs al een modderweg. Zo creëer je nieuw gedrag. Door consistent de focus te houden op het ‘bewandelen’ van een nieuw (neuraal) pad.

In het begin vraagt dat flink wat inspanning. Naarmate je dit vaker doet zul je merken dat nieuw gedrag je steeds gemakkelijker afgaat en dat dit zelfs verandert in nieuwe gewoonten.

Doe je dit voor kleine gewoonten dan vraagt dit al genoeg inspanning van je. Wil je teveel tegelijkertijd en leg je nergens écht de focus en inspanning op? Dan is je slaagkans niet heel groot.

Zorg dus dat je het aanleren van nieuwe gewoonten klein en behapbaar maakt.

Een jaar heeft 365 dagen. Als je dit deelt door 66 (dagen die je nodig hebt om een nieuwe gewoonte aan te leren) kun je ruim 5 nieuwe gewoontes in een jaar creëren.

Dat gaat jou zeker lukken!

#3 bereid je voor op crisismomenten

Je hebt net (bij punt 2) geleerd over het creëren van nieuwe gewoonten.

Een nieuw neuraal pad ontwikkelen betekent niet dat het oude, reeds ingesleten pad er ineens niet meer is. Ook deze blijft nog lange tijd bestaan. Het risico blijft dus altijd aanwezig dat je “vervalt in oude gewoontes”.

Je gaat ongetwijfeld moeilijke momenten ervaren op je weg naar succes.

Mijn tip? Zorg op die momenten dat je een fail-safe ontwerp hebt ingebouwd.

Bel op momenten dat je het moeilijk hebt bijvoorbeeld met een vriend/vriendin die van jouw doel afweet. Zodat diegene naar je kan luisteren en jou weer moed in kan praten, en je kan herinneren aan waarom dat doel ook alweer zo geweldig is.

Of geef jezelf bijvoorbeeld 3 “baaldagen” per 66 dagen, waarop je even van je doel af mag wijken. Maar pak daarna – ongenadig – de draad weer op.

Trouwens, ook een moodboard kan je helpen om je doel voor ogen te houden op moeilijke dagen!

Goede voornemens in 2025: een simpel 3-stappenplan

Moeilijker dan de bovenstaande 3-stappen hoeven we het niet te maken. Volg deze 3 op en je bent van succes gegarandeerd!

Gebruik het SMART-principe

Wel een handige tip nog: maak je doelen zo concreet mogelijk. Hoe concreter, hoe beter.

Daar kun je het SMART-principe voor gebruiken:

  • Specifiek
  • Meetbaar
  • Acceptabel
  • Relevant
  • Tijdgebonden

Heb jij goede voornemens voor 2025?

Merin

Merin [‘88] schrijft om te begrijpen - en stiekem is het ook een beetje haar 'dagelijkse therapie'. Ze is openhartig over haar grootste faalmomenten én over haar successen. Ze is een gefacetteerde persoonlijkheid. Haar overtuiging? “If you label me, you negate me”. Bovendien is ze ook maar ‘gewoon’ een mens. In 2024 trouwde ze met ‘haar’ Egyptenaar en ze zijn samen in verwachting van een kleine jongen (1 mei 2025).

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Merin de Does blog

Over

Hi, leuk dat je hier een kijkje neemt. Mijn naam is dus Merin ['88] en ik ben dol op (ijs)koffie - zoals je kunt zien. Deze foto is bij de waterval van Manavgat (in Turkije) genomen, één van mijn favoriete plekjes op aarde.

Ik ben getrouwd met Sherif, mijn grote liefde ❤. En we zijn in verwachting van een kleine jongen.

Ik schrijf graag, vandaar deze blog. Wil je meer over mij weten? Klik dan hier.
Previous Story

3 dingen waar je moe en depressief van wordt in de winter (+ wat je er tegen kunt doen)

Japandi interieur
Next Story

Mijn Scandinavische / Japandi interieur

Latest from Alle artikelen

Dingen om te doen in Kusadasi

Wat doen in Kusadasi?

Spread the loveWat doen in Kusadasi? Vraag je je af “Wat is er te doen is Kusadasi?”. Het antwoord is: meer dan genoeg! Maar…
error: Content is protected !!

Merin de Does: een lifestyle blog

Een eigen plekje op het web, met de naam “Merin’s Lifestyle Blog”. Hier vind je artikelen over

Go toTop