Vertrouwen

Leer om beslissingen te nemen in vertrouwen

1 Shares
1
0
0

“Walk by faith, not by sight.”

“Faith is taking the first step, even when you don’t see the whole staircase.”
– Martin Luther King Jr.

Wil je vooruit in dit leven? Wil je groeien en wil je gewenste verandering? Wil je pionieren en wil je op avontuur? Leer jezelf dan aan om beslissingen te nemen in vertrouwen, zélfs als je nu nog niet kunt zien waar die beslissingen toe gaan leiden. Maar, en onthoud dit goed, accepteer dan ook het pad dat je gekozen hebt. Leg je daar volledig op vast. Anders was het geen beslissing in vertrouwen, maar een beslissing met een gebrek aan vertrouwen – in jezelf. En: hoe kun je jezelf volledig geven als je niet eens vertrouwt in een toekomst die je voor jezelf creëert?!

Leer om beslissingen te nemen in vertrouwen dat het goed komt. Dat betekent niet altijd dat het makkelijk zal zijn, maar het betekent wel altijd dat jij een mindset hebt die 100% toegewijd is om de toekomst, joúw toekomst, te doen slagen

Leer te vertrouwen op het universum/God/Allah/of datgene wat goed voor jou voelt

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Het enige wat je hoeft te doen om er te komen is een beslissing maken over welk pad je kiest.

Wat is jouw Rome? Hoe ziet het eruit?

En welk pad kies je?

Hoewel ik niet Bijbels ben opgegroeid of aangelegd, vind ik de psalm van David (die ik ‘gewoon’ op het internet vond), een prachtige illustratie van hoe iemand in vertrouwen beslissingen neemt – en vertrouwt op de tekenen van wat ik liever het universum noem.

“The Lord is my shepherd;
I have all that I need.
He lets me rest in green meadows;
He leads me beside peaceful streams.
He renews my strength.
He guides me along right paths,
bringing honor to his name
Even when I walk
through the darkest valley,
I will not be afraid,
for you are close beside me.

Your rod and your staf
protect and comfort me.
You prepare a feast for me
in the presence of my enemies.
You honor me by anointing my head with oil.
My cup overflows with blessings.

Surely your goodness and unfailing love will pursue me
all the days of my life
and I will live in the house of the Lord,
forever.”

Ik weet weinig over de Bijbel, behalve dat je de teksten erin nooit letterlijk moet nemen. Ze zijn symbolisch geschreven, bijna poëtisch zelfs.

Zoals je onderbewustzijn met jou communiceert, in verbeelding en symbolen, zo communiceert de Bijbel ook met ons – lijkt het wel. Maar dat is mijn visie.

De psalm van David is niet alleen mooi, maar ook geruststellend. Er zit namelijk een verborgen boodschap in: dat je mag vertrouwen op jezelf en op de beslissingen die je maakt – en dat alles wat je nodig hebt, al in jou zit. Je kunt veel meer dan waar je zelf denkt dat je toe in staat bent.

Als je echter je beslissingen altijd maar neemt op basis van wat je kunt zien, betekent dat, dat je niet je eigen pad aan het volgen bent, maar die van een ander. Dan ga je niet richting jouw Rome, maar richting het Rome van een ander. De weg daarnaartoe is misschien dan al geplaveid, maar het resultaat zal vele malen teleurstellender zijn. Omdat het nooit 100% jouw Rome zal zijn. Je blijft dan altijd een gemiddeld persoon in iemand anders’ Keizerrijk. Dat is overigens prima, als je geen verdere ambities hebt. Maar het gaat je geheid tegenstaan als je wél verdere ambities hebt.

Wil je Keizer van je eigen Rijk zijn? Dan moet je daar zélf de weg naartoe plaveien. En dat raakt – volgens mij – het dichtst aan het doel van ons bestaan. Want jij hebt unieke gaves en talenten, die benut dienen te worden. Je hebt potentieel dat erop wacht om unlocked te worden. Echt waar, iedereen heeft dit potentieel. Ook jij.

Ik stel mijn coachees weleens de vraag:
“Als jij vandaag zou komen te overlijden, wat neem je dan met je mee? Welke ideeën, welke dromen, welke capaciteiten, welke talenten, welke gaves, zouden er dan met jou komen te overlijden? Wat ontneem jij de wereld als jij er niet meer bent?”

Als ze die vraag niet kunnen beantwoorden, help ik ze met het vinden van de antwoorden – aan de hand van hun Birkman Signature Rapport. Want dié verklapt jouw unieke gaves en talenten. En vervolgens is het aan hen, en wellicht op een zeker moment ook aan jou, om die tot uiting te brengen. Om ze te benutten.

Want jij hebt iets te doen hier op aarde. Wil je weten wat? Dan is het eerst nodig om daarvoor naar binnen te keren. En als je het eenmaal (uit)gevonden hebt, kun je met vertrouwen aan joúw reis beginnen. Dan voel je een brandend verlangen naar het bereiken van jouw Rome. En hoeveel tegenslag je ook zult moeten overwinnen, je zult niet opgeven. Er bestaat voor jou dan geen falen meer, alleen feedback. Jouw innerlijke kompas is dan belangrijker dan externe validatie. De tijger, de vechter in jou is dan ontwaakt. En met elke stap vooruit voel jij jezelf krachtiger.

Zó voelt het om aan je zielsmissie te werken.

“Other than death, all failure is psychological.”
– Jordan Peterson.

Niet iedereen wordt een Keizer in dit leven

Feit is dat niet iedereen een Keizer wil zijn in het leven. En dat is oké. De weg naar Keizerschap vraagt ook om een pad van persoonlijke ontwikkeling, toewijding en opoffering – en daar moet je je op willen toeleggen. Wil je dit niet, dan kun je het ook uiterst comfortabel hebben in het Keizerrijk van iemand anders, maar zodra je meer wilt dan dat… weet je één ding: je zult je eigen pad moeten gaan plaveien.

En kun je daar dan een beslissing voor maken in vertrouwen? Durf je te geloven dat je jouw Rome zult bereiken? Of zelfs: zult bouwen?

Vertrouw je erop dat je tegenslag zult overkomen, dat je leert van je ‘falen’ en dat je persoonlijk zult groeien in het ontwikkelen van je talenten en vaardigheden? Of laat je je tegenhouden door angst, twijfel en onzekerheden? In het geval van het laatste, lees dan eens hier hoe je van zulke belemmerende gedachten en overtuigingen afkomt.

“If it comes hard, do it hard.”
Les Brown.

 

1 Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like