persoonlijke filosofie

Je persoonlijke filosofie bepaalt hoe je leven zich ontwikkelt

11 Shares
11
0
0

Filosofie leek vroeger een vak voor oude wijsgeren. Uitsluitend voorbehouden aan mensen die zich hele dagen bezig hielden met dit onderwerp. We denken bij filosofie al snel aan Plato, aan Aristoteles en aan Nietzsche; aan de geschiedenis van de filosofie – die ver weg van ons lijkt te staan. Maar we denken vrijwel nooit aan filosofie als een dagelijkse bezigheid die we zelf toe kunnen passen. We denken nooit over filosofie als de ‘de praktische kunst van het denken’. En dat zouden we eens wat meer wél moeten doen.

De kunst van het denken is namelijk een ondergewaarde eigenschap. Waarom? Omdat jouw persoonlijke filosofie bepaalt hoe je leven zich ontwikkelt.

“Personal philosophy is like a guidance system. And this guidance system does just two things primarily. Here’s number one: this guidance system helps you to see the dangers – over here. And try to minimize those, or eliminate some of those. That’s one of the first orders of human existence. It’s to learn early where the dangers are, so they don’t swallow you up. Don’t devastate you economically, socially, personally, or lose your life. Kids have to get this guidance system working early, to spot the signals of the dangers that can wreck their chances to live a good life.

Now this guidance system also helps you to see – over here – the opportunities, so you could maximize those. So if you learn to minimize the dangers, maximize the opportunities, within this working environment now, we call this: working things out to live a good life. But you can’t possibly live a good life if you don’t keep learning where the dangers are so you can avoid those. And learn where the opportunities are so you can maximize those. 

That’s about as simple as I can put working on your personal philosophy.”

– Jim Rohn.

Waarom is persoonlijke filosofie nodig?

Filosofie betekent in het grieks: houden van wijsheid (filo = houden van, sophia = wijsheid), maar is wijsheid? Wijsheid kan zich voor jou anders uiten dan voor mij. Wijsheid of levenswijsheid is de kunst om in alle levensomstandigheden juist te oordelen en te handelen. De betekenis is dus praktisch of moreel.

Het geheim zit hem in het woordje ‘juist’.

Wanneer is iets juist en wanneer niet? Een dergelijke waardering kan alleen worden gegeven vanuit perceptie: ons beeld van de wereld.

Is het hebben van meerdere partners juist of onjuist? Dat hangt af van het beeld (je perceptie) dat je hebt over hoe de wereld zou moeten zijn. Dat het van de wet in Nederland niet mag, maakt het niet per definitie onjuist – zeker niet als alle betrokken partijen ermee akkoord zijn  gegaan. Ik zou er persoonlijk niet aan meedoen, maar dat komt omdat daarvoor in mijn beeld van hoe de wereld zou moeten zijn geen plek is.

Laten we een nóg extremer voorbeeld nemen: is iemand vermoorden juist of onjuist? Afhankelijk van wat de context is, kun je hier een mening over hebben. Maar het is nooit per definitie juist of onjuist. In het dierenrijk vermoorden dieren elkaar elke dag. Niet alleen binnen de voedselketen, of vanwege honger. Er zijn ook heel wat dieren die vanwege een andere reden sterven. “Bij insecten en spinnen komt het vaak voor dat het vrouwtje tijdens of na de paring het mannetje opeet. Andere diersoorten vechten vaak om dominantie of een territorium af te dwingen, soms ook met de dood tot gevolg.” (bron). Wij hebben echter als collectief (samenleving) afgesproken dat we in de wet vastleggen dat je iemand anders niet mag vermoorden. Dat heeft ook ons wereldbeeld bepaald. Maar dat maakt een moord nog niet per definitie juist of onjuist.

Het is wellicht een extreem iets om over na te denken, maar toch wil ik je uitnodigen om dit eens te doen.

De wet die wij als collectief bepaald hebben blijft natuurlijk gewoon geldig. Ik wil je alleen op het hart drukken dat die wet – en alle andere geschreven en ongeschreven regels die we als maatschappij hebben – een product zijn van onze perceptie(s) over hoe de wereld zou moeten zijn.

Voor wat ons persoon betreft handelen we altijd binnen deze context. De kaders van onze samenleving zijn dus vastgelegd: iets kan bestraft worden of je kunt juist ergens vrij in zijn. Het is goed om hier rekening mee te houden. Vervolgens kun je daarbinnen als persoon kijken naar welke filosofie jij wilt hanteren.

En dat is hard nodig, want in elke samenleving heb je gevaren en kansen. Denk bijvoorbeeld aan alchohol en drugs als gevaren. Maar ook luiheid is een gevaar. Of teveel geld uitgeven. Kansen zijn daarentegen minder zichtbaar. Die zie je alleen als je je er op focust. En je kunt je daar alleen op focussen als je weet wat je wilt. Een persoonlijke filosofie dient dan als kompas.

Jouw persoonlijke filosofie als kompas

Als alles in het leven relativeerbaar is, hoe kun JIJ dan bepalen wat voor jou juist en onjuist is? Wat is wijsheid – voor jou?

Heb je weleens voor een moeilijke keuze gestaan in je leven, waarbij je jezelf afvroeg: “Tsja, wat is wijsheid?”. Een persoonlijke filosofie zou je het antwoord op die vraag kunnen geven. Het werkt dan als een kompas om door je leven te navigeren.

Om tot zo’n kompas te komen heb je eerst zelfinzicht nodig. Wat is belangrijk – voor jou? Waar krijg JIJ energie van?

Het leven is één groot avontuur en aan het einde van de rit gaat het maar om één ding: kun je jezelf in de ogen aankijken en zeggen dat je (het) goed hebt gedaan?

Jouw persoonlijke kompas ontdek je door deze zaken inzichtelijk te krijgen…

Hoe zou de wereld moeten zijn – volgens jou?

We hebben allemaal een plaatje in ons hoofd van hoe de wereld, onze wereld, zou moeten zijn – volgens ons. Dat beseffen we ons alleen niet altijd. Maar dat plaatje draagt inherent verwachtingen met zich mee. Verwachtingen van onszelf en verwachtingen van anderen. Ik zeg dan ook altijd: jouw geluk ligt tussen de verwachtingen die je hebt en de werkelijkheid die je (be)leeft.

Welke waarden heb je?

Persoonlijke waarden zijn zaken die jij belangrijk vind, oftewel: je drijfveren. Mijn waarden zijn bijvoorbeeld vrijheid, (naasten)liefde, plezier en ontwikkeling. Deze zaken vind ik belangrijk in mijn leven. En ik leg ze op mijn manier uit. Aan de hand van mijn waarden maak ik dus ook belangrijke levenskeuzes. Moet ik kiezen tussen een baan waarin ik veel vrijheid krijg of een baan waarin ik géén vrijheid, maar wel veel salaris krijg, dan zal ik altijd kiezen voor vrijheid.

Je waarden zijn echter niet compleet zonder je overtuigingen. En die zijn voor iedereen uniek.

Jouw overtuigingen maken dat je jouw waarden kunt uitleggen op een – voor jou – kloppende manier. Zoiets als vrijheid is namelijk een containerbegrip. Vrijheid kan voor mij iets anders inhouden dan voor jou. Dus als je op zoek gaat naar je waarden, zorg er dan ook altijd voor dat je opschrijft wat ze voor jou betekenen.

Bij mij betekent vrijheid:
“Geen onderdrukking van autoriteit. De vrijheid om mijn eigen keuzes te maken en dat me niks word opgelegd door een ander of anderen. Bewegingsvrijheid om te gaan en staan waar ik maar wil. En vrijheid in denken.”

Waar zit je ambitie?

Een ander onderdeel van je persoonlijke filosofie is je ambitie. Wat is het dat je wilt? Je hebt – bewust of onbewust – namelijk niet alleen een beeld van hoe de wereld zou moeten zijn, maar je hebt ook een beeld van wie, wat en/of waar jij in de wereld zou moeten zijn. Dat noem ik soms ook wel ‘jouw blauwdruk van het leven’. Kun je dit plaatje voor jezelf uitschrijven? Dan weet je welke keuzes je moet maken om daar te komen.

Waar zit je potentie?

Wat is het dat je kunt? Waar zit jouw unieke potentie? Waar krijg je energie van? Deze zaken zijn weliswaar minder makkelijk te ontdekken zonder hulp, ze zijn wél ontzettend belangrijk om jouw kans van slagen ergens in te bepalen. Ik geloof erin dat we in meer of mindere mate allemaal een zielsmissie te ondernemen hebben.

“What if you lived your whole life, only to discover it was wrong? Many of us go through live never ever discovering that we have things that is going for us. Let people go. Everyone who is in your life is meant to be part of your journey, but not till the end. You don’t really have to explain them because people only understand from their level of perception. Explore. Find what is yours. Pursue in those little things that would make you feel complete. Let out those toxic people. Breathe.”

Ik help sinds 2020 high performers met zelfinzicht op dit niveau om te ontdekken waar hun potentie zit. Dat doe ik aan de hand van De Birkman Methode, die jouw unieke percepties ‘uitmeet’ aan de hand van een vragenlijst.

Het geloof dat iedereen van nature goed is

Ik geloof echt dat iedereen van nature goed is, maar dat we soms alleen slechte keuzes maken. Keuzes die ons en/of anderen niet dienen, of zelfs schaden. Dat komt meestal door onwetendheid en veelal ook door een gebrek aan persoonlijke filosofie.

Het goede nieuws is wel dat je die kracht van keuzes maken in ieder geval bezit. Je kunt ervoor kiezen om het anders te gaan doen. Je kunt ervoor kiezen om je leven anders in te richten. Je kunt ervoor kiezen om de komende zes jaar compleet anders te leven dan de afgelopen zes jaar.

Maar: kies bewust. Gebruik je persoonlijke filosofie als jouw eigen, unieke kompas.

11 Shares
1 comment
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like