Leasiq review bed huren of leasen

Leasiq review: bed huren of leasen?

februari 14, 2025
by
Dit artikel delen:

Leasiq review: bed huren of leasen?

Al sinds 2018 lease (lees: huur) ik een bed in plaats van er één te kopen. Eind 2024 startte ik een nieuw leasecontract met een nieuw bed bij Leasiq B.V. Ik huur nu sinds twee maanden boxspring “Julian” (van SKYBEDD; de boxspring birdybedd beige) – *gniffel gniffel* ik moet dan altijd aan King Julian van Madagascar denken.

Het is een prachtig en heerlijk bed. Ik sloot er een contract voor af voor 5 jaar. Elke maand betaal ik 74,95 (met de eerste 3 maanden 50% korting). Maar je kunt het bed ook kopen. Als ik het bed gekocht zou hebben – exact hetzelfde als ik ‘m nu heb (en het is een heeeeeeel fijn bed), zou ik 1.669,- euro kwijt zijn geweest bij DekbedDiscounter.nl.

Het is geen moeilijke rekensom om te snappen dat kopen voordeliger is dan huren (1669 : 60 maanden = 27,82 euro per maand). Ik betaal nu een kleine 50 euro méér, puur en alleen om dit bed ‘in bruikleen’ te mogen hebben.

Toch heeft een bed leasen meerdere voordelen.

Leasiq review: bed huren of leasen?

De conclusie is simpel: als je  geld hebt kun je beter een bed kopen. Dat is vele malen goedkoper.

Heb je dat geld niet liggen en gaat het ook veel te lang duren om dit bedrag bij elkaar te sparen? Dan is leasen (lees: een bed huren) een optie.

De voordelen van een bed huren

Gemak. Daar betaal je voor.

Voordeel #1 Je hoeft niet te sparen voor een goede nachtrust

Een goed bed kan duur zijn. Vaak is het ledikant niet eens zo duur, maar het matras wel. En als je dan – in eerste instantie – ook nog eens het verkeerde matras koopt, waar je meer pijn dan plezier van krijgt… dan zit je helemaal met de gebakken peren.

Als je geen spaarpot hebt voor een bed, maar toch comfortabel wilt slapen, dan kan huren dus een optie zijn. Ik koos hier voor, omdat:

a. Ik had niet genoeg spaargeld voor de verhuizing EN om een bed te kopen
b. Ik wilde niet op een oud matras (van iemand anders) liggen
c. Ik was zwanger, dus ik wilde gewoon gelijk een goed bed
d. Ik heb eerder een goede ervaring gehad met een bed leasen

Voordeel #2 Geen lening met rente

Je krijgt geen BKR registratie bij leasen. En je sluit geen lening met rente af. Leasen is niet hetzelfde als lenen. Dat kan gunstig zijn wanneer je bijvoorbeeld nog een huis wilt kopen in de nabije toekomst. Een BKR registratie van een lening heeft namelijk een negatieve invloed op je hypotheekaanvraag. Dat wil zeggen: je kunt dan minder lenen.

Voordeel #3 Gegarandeerd 5 jaar lekker slapen – zonder rugklachten

Als je een bed huurt krijg je vaak enorm goede service erbij. Zo had ik bij mijn eerste leasebed een matras waar ik niet zo blij van werd. Ik kreeg er rugpijn van en de topper verschoof steeds. Na wat heen en weer mailen met de leverancier werd er een nieuw matras + een nieuwe topper geleverd.

Voordeel #4 Inclusief onderhoud en reparaties

Je kunt je afvragen hoeveel onderhoud en reparatie(s) een bed nodig heeft? Bij normaal gebruik is dit – volgens mij – nihil. Maar het is goed om te weten dat, mocht het nodig zijn, dit binnen je contract valt.

Ook zit er in je contract vaak een éénmalige verhuisservice – zo ook bij Leasiq B.V. Ideaal.

De nadelen van een bed huren

De nadelen van een bed huren raken je vooral financieel – op alle fronten.

Daarom is het slim om altijd een flinke spaarpot achter de hand te hebben. “Wie niet spaart is altijd duurder uit”. Zo ook in dit geval: kun je geen bed kopen, dan is er de optie om er 1 duur te huren. Hetzelfde geldt voor de woningmarkt: kun je geen huis kopen, dan is er de optie om er 1 duur te huren.

Gek hoe de wereld werkt eigenlijk, toch?

Nadeel #1 Je bent altijd duurder uit vergeleken met een bed kopen

Besef je even dat het leasecontract van vijf jaar voor ‘mijn’ boxspring “Julian” uitkomt op een totaalbedrag van 4.384,65 euro en dat het bed na vijf jaar lang betalen nog steeds niet van mij is. Dat is dus de keuze die ik gemaakt heb.

In tegenstelling had ik het bed kunnen kopen voor 1.669,- euro. Dat had me een winst van 2.715,65 euro opgeleverd ten opzichte van het bed leasen; wat serieus geld is! En als ik het bed na mijn leaseperiode zou willen kopen, betaal ik waarschijnlijk nog honderden euro’s extra… waardoor ik ruim 3.000 euro duurder – in totaal – uit kom.

Nadeel #2 Je betaalt uitsluitend voor bruikleen – dus het bed is nooit van jou

Leasen = bruikleen. Dat betekent dat je spullen van iemand anders huurt. En natuurlijk zitten daar ook voorwaarden aan verbonden. Je moet er netjes mee omgaan. Buiten de ‘normaal te verwachten’ slijtage worden gebreken die door eigen toedoen zijn veroorzaakt niet gedekt. Sterker nog: je kunt er zelfs een boete voor krijgen.

En, zoals ik hierboven al schreef, wil je het bed alsnog kopen na je leasecontract? Dan kost je dat nog enkele honderden euro’s extra.

Nadeel #3 Eerder stoppen met je bed huren kost je een hoop geld

Bij Leasiq – en bij de meeste aanbieders van leasecontracten voor meubels – sluit je een contract af voor vijf jaar (60 maanden). Wil je daar eerder onder uit? Dan kan alleen onder strikte voorwaarden. Of je moet een afkoopboete betalen. Vaak is die afkoopboete het resterende bedrag van alle termijnen die nog open staan.

Dus stel dat je na twee jaar (24 maanden) van je bed af wilt, is de afkoopboete ergens rond de 2.698,20 euro (60-24 = 36 x 79,95). Dat is een flinke som ‘weggegooid geld’ op die manier.

Wees je hier bewust van als je zo’n contract afsluit.

Conclusie

Leasiq review: bed huren of leasen? Huren of leasen heeft zeker enkele voordelen. Maar financieel ben je slechter af in vergelijking met een bed kopen. Heb je echter geen spaarpotje voorhanden en wel nu een bed nodig? Dan is een bed leasen via Leasiq absoluut een goed idee. Ik ben enorm tevreden met het bed dat ze hebben geleverd.

Merin

Merin [‘88] schrijft om te begrijpen - en stiekem is het ook een beetje haar 'dagelijkse therapie'. Ze is openhartig over haar grootste faalmomenten én over haar successen. Ze is een gefacetteerde persoonlijkheid. Haar overtuiging? “If you label me, you negate me”. Bovendien is ze ook maar ‘gewoon’ een mens. In 2024 trouwde ze met ‘haar’ Egyptenaar en ze zijn samen in verwachting van een kleine jongen (1 mei 2025).

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Merin de Does blog

Over

Hi, leuk dat je hier een kijkje neemt. Mijn naam is dus Merin ['88] en ik ben dol op (ijs)koffie - zoals je kunt zien. Deze foto is bij de waterval van Manavgat (in Turkije) genomen, één van mijn favoriete plekjes op aarde.

Ik ben getrouwd met Sherif, mijn grote liefde ❤. En we zijn in verwachting van een kleine jongen.

Ik schrijf graag, vandaar deze blog. Wil je meer over mij weten? Klik dan hier.
als introvert leidinggeven
Previous Story

Kun je als introvert leidinggeven?

Mijn kasboekje
Next Story

Mijn kasboekje: “Sparen vind ik nog altijd moeilijk”

Latest from Alle artikelen

error: Content is protected !!

Merin de Does: een lifestyle blog

Een eigen plekje op het web, met de naam “Merin’s Lifestyle Blog”. Hier vind je artikelen over

Go toTop