Recept: simpele en smaakvolle pilav, uit de Turkse keuken

december 31, 2024
by
Spread the love

Recept: simpele en smaakvolle pilav, uit de Turkse keuken

Pilav is waarschijnlijk afkomstig van het Oud-Perzische woord pilau, wat ‘rijst’ betekent. Daarom wordt pilav ook wel eens “Turkse rijst” genoemd. Traditioneel eet je pilav met vermicelli, maar ik laat de vermicelli liever weg. Dit recept is dus zónder vermicelli.

Wat ik daarentegen wel graag toevoeg – voor de smaak – zijn kippenbouillonblokjes.

Recept: simpele en smaakvolle pilav, uit de Turkse keuken

Voor 2 personen

Ingrediënten pilav

  • 2 kopjes Basmati rijst
  • 1,5 kippenbouillonbokjes
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • Water naar verhouding

Bereidingswijze pilav

  1. Spoel de rijst een aantal keer om in een grote kom, totdat het water niet meer troebel is (door de rijst te wassen spoel je naast het stof ook de rest van het zetmeel van de korrel af. Het zetmeel zorgt er voor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt.
  2. Zet de rijst daarna even opzij (het liefst van middag tot avond)
  3. Verhit bij aanvang van het recept een koekenpan met twee eetlepels zonnebloemolie en schep de rijst op hoog vuur om, totdat het een beetje glazig (transparant) wordt
  4. Zet de rijst daarna op middelmatig vuur
  5. Verkruimel anderhalve kippenbouillonbokjes over de rijst
  6. Voeg (kokend) water toe en gebruik de verhouding 1:2, dus bijvoorbeeld voor 50 gram rijst gebruik je 100 liter water (op gevoel kun je dezelfde hoogte van de laag rijst daar nog eens bovenop gieten)
  7. Voeg 2 el roomboter aan de rijst en het water toe
  8. Doe de deksel op de pan
  9. Zet de rijst op laag vuur en laat droog koken
  10. Als de rijst droog gekookt is, haal de pan dan van het vuur en laat de rijst enkele minuten in de pan afkoelen voor de lekkerste smaak

Merin

Merin [‘88] schrijft om te begrijpen - en stiekem is het ook een beetje haar 'dagelijkse therapie'. Ze is openhartig over haar grootste faalmomenten én over haar successen. Ze is een gefacetteerde persoonlijkheid. Haar overtuiging? “If you label me, you negate me”. Bovendien is ze ook maar ‘gewoon’ een mens. In 2024 trouwde ze met ‘haar’ Egyptenaar en ze zijn samen in verwachting van een kleine jongen (1 mei 2025).

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Merin de Does blog

Over

Hi, leuk dat je hier een kijkje neemt. Mijn naam is dus Merin ['88] en ik ben dol op (ijs)koffie - zoals je kunt zien. Deze foto is bij de waterval van Manavgat (in Turkije) genomen, één van mijn favoriete plekjes op aarde.

Ik ben getrouwd met Sherif, mijn grote liefde ❤. En we zijn in verwachting van een kleine jongen.

Ik schrijf graag, vandaar deze blog. Wil je meer over mij weten? Klik dan hier.
Previous Story

Recept: spicy spinazie met rijst en yoghurt, uit de Turkse keuken

Next Story

Neurodivergent op het werk: problemen?

Latest from Alle artikelen

Dingen om te doen in Kusadasi

Wat doen in Kusadasi?

Spread the loveWat doen in Kusadasi? Vraag je je af “Wat is er te doen is Kusadasi?”. Het antwoord is: meer dan genoeg! Maar…
error: Content is protected !!

Merin de Does: een lifestyle blog

Een eigen plekje op het web, met de naam “Merin’s Lifestyle Blog”. Hier vind je artikelen over

Go toTop

Don't Miss