Recept: simpele en smaakvolle pilav, uit de Turkse keuken
Pilav is waarschijnlijk afkomstig van het Oud-Perzische woord pilau, wat ‘rijst’ betekent. Daarom wordt pilav ook wel eens “Turkse rijst” genoemd. Traditioneel eet je pilav met vermicelli, maar ik laat de vermicelli liever weg. Dit recept is dus zónder vermicelli.
Wat ik daarentegen wel graag toevoeg – voor de smaak – zijn kippenbouillonblokjes.
Recept: simpele en smaakvolle pilav, uit de Turkse keuken
Voor 2 personen
Ingrediënten pilav
- 2 kopjes Basmati rijst
- 1,5 kippenbouillonbokjes
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- Water naar verhouding
Bereidingswijze pilav
- Spoel de rijst een aantal keer om in een grote kom, totdat het water niet meer troebel is (door de rijst te wassen spoel je naast het stof ook de rest van het zetmeel van de korrel af. Het zetmeel zorgt er voor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt.
- Zet de rijst daarna even opzij (het liefst van middag tot avond)
- Verhit bij aanvang van het recept een koekenpan met twee eetlepels zonnebloemolie en schep de rijst op hoog vuur om, totdat het een beetje glazig (transparant) wordt
- Zet de rijst daarna op middelmatig vuur
- Verkruimel anderhalve kippenbouillonbokjes over de rijst
- Voeg (kokend) water toe en gebruik de verhouding 1:2, dus bijvoorbeeld voor 50 gram rijst gebruik je 100 liter water (op gevoel kun je dezelfde hoogte van de laag rijst daar nog eens bovenop gieten)
- Voeg 2 el roomboter aan de rijst en het water toe
- Doe de deksel op de pan
- Zet de rijst op laag vuur en laat droog koken
- Als de rijst droog gekookt is, haal de pan dan van het vuur en laat de rijst enkele minuten in de pan afkoelen voor de lekkerste smaak