Recept: kefta in charmilla, uit de Marokkaanse keuken
Er zit ergens in Merksem (Antwerpen, België) een Marokkaanse ‘eettent’. Ik wil het geen snackbar noemen, want het is beter dan dat. Maar het is ook geen restaurant. Ik ben helaas de naam ervan vergeten, maar na lang googlen kwam ik erop uit dat het best “Le Tajine” (tegenwoordig Moloko Bowl) geweest kan zijn, aan de Bredabaan 495. Deze ligt dicht bij de Marokkaanse bakkerij “Mosaiq”. Helaas blijken ze dus inmiddels niet meer te bestaan, maar ik heb hier de lekkerste – en meest simpele – tajine ooit gegeten. Dus die wilde ik met jullie delen.
Ik at hier ooit kefta in charmilla: Marokkaanse gehaktballetjes in tomatensaus, met doperwten. En: oh my GOD! Dit was zoooooo heerlijk! De saus was heerlijk dun en precies goed gekruid. En de doperwten gaven het een extra bite.
Nu “Le Tajine” niet meer bestaat, hoopte ik dat ik dit recept zelf na kon maken. Ik denk dat het aardig gelukt is.
Recept: kefta in charmilla, uit de Marokkaanse keuken
Het gerecht kefta in charmilla is niet erg moeilijk en het is in een handomdraai klaargemaakt. Zorg wel van tevoren dat je alle kruiden in huis hebt.
Eventueel kun je het rundergehakt vervangen door lamsgehakt, als je van een iets vettere smaak houdt. Ik vond rundergehakt zelf fijner.
Ingrediënten kefta in charmilla
Lekker voor erbij: Marokkaans stokbrood (smida) of een Turks brood (pide)
Voor de tomatensaus (charmilla):
- Zonnebloemolie
- 4 tomaten
- 1 grote eetlepel tomatenpuree
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- Bosje koriander
- 1 glas water (250 ml)
- 2 handjes diepvries doperwten
Voor de gehaktballetjes (kefta):
- 500 gram rundergehakt
- 2,5 eetlepels geraspte ui (van de charmilla)
- 1,5 theelepel komijn
- 1,5 theelepel paprikapoeder
- 0,5 (halve) theelepel gemberpoeder
- 1,5 theelepel zout
- 0,5 (halve) theelepel zwarte peper
- 0,5 (halve) theelepel witte peper 0,75
- (driekwart) theelepel kurkuma
- Vers gehakte peterselie en koriander naar smaak
Bereidingswijze kefta in charmilla
- Haal het gehakt uit de koelkast en breng op kamertemperatuur
- Schil en rasp de ui op een schaaltje – maar houd 2,5 eetlepels geraspte ui apart
- Ontvel de tomaten, haal de pitjes eruit en rasp de tomaten op hetzelfde schaaltje als de ui
- Snij of knip de koriander fijn boven een apart schaaltje (maar voeg deze pas aan het einde toe)
- Meng de kruiden op – weer een ander – schaaltje met elkaar (komijn, paprikapoeder, gemberpoeder, zout, zwarte peper, witte peper en kurkuma)
- Gebruik de helft van de kruiden om door het gehakt te kneden
- Voeg de 2,5 eetlepel geraspte ui aan het gehakt toe
- Draai kleine gehaktballetjes van het gehakt
- Bak de gehaktballetjes in een dun laagje zonnebloemolie in de tajine
- Als de gehaktballetjes gaar zijn voeg je daar de saus van geraspte ui en tomaten aan toe; en voeg daar ook de overgebleven kruiden aan toe
- Voeg 2 handjes diepvries doperwten toe aan de gehaktballetjes en de tomatensaus
- Voeg een klein glas water (250 ml) toe
- Verhit op middelhoog vuur en laat nog minstens 10 minuten pruttelen met het deksel van de tajine erop
- Let op: laat de saus niet teveel indikken! Het mag best wat vloeibaar blijven
- Besprenkel met fijngesneden koriander en peterselie naar smaak
- Geniet ervan met een Marokkaans stokbrood (smida) of met een Turks brood