Recept: verse makreel uit de oven

december 10, 2024
by
Spread the love

Recept: verse makreel uit de oven

Makreel is een heerlijke (fluweelzachte) en voedzame vis die in de keuken vaak over het hoofd wordt gezien. Het is een veelzijdige vis die op verschillende manieren kan worden gekookt en in uiteenlopende gerechten kan worden gebruikt.

Het was mijn moeder die makreel voor eerst bij mij introduceerde: een stukje gerookte makreel met een beetje zout, peper en mayonaise op een Melba toastje. Vervolgens waren het mijn schoonzus en schoonmoeder die me – tijdens mijn eerste kennismaking met hen (in Egypte) – makreel uit de oven lieten proeven.

Ik was direct verkocht! En ik vroeg me af: waarom eten we eigenlijk amper verse makreel in Nederland? Het is tijd dat deze overheerlijke vis de aandacht krijgt die het verdient.

Mijn schoonzus en -moeder waren zo lief om hun recept te delen. En nu deel ik ‘m met jou. Hét recept voor verse makreel uit de oven.

Recept: verse makreel uit de oven

Voor 2 personen

Dit recept is heerlijk met verse makreel. Zorg ervoor dat je een vis koopt die er qua kleur goed uit ziet (dus niet grauw of grijs) en die een glimmende huid heeft.

Zorg er ook voor dat de vis goed schoongemaakt is, van binnen en van buiten. Ik laat de makreel het liefst al door de visboer fileren – gewoon in de winkel.

Ga je het zelf doen? Spoel de makreel dan eerst goed af onder koud water. Zo verwijder je eventuele resten van schubben of bloed. Dep de makreel droog met keukenpapier. Maak daarna een ondiepe snede langs de buik, van de kop tot de staart, en verwijder alle ingewanden. Spoel de holte grondig. Zo, nu kun je ermee aan de slag in je recept.

Ingrediënten verse makreel uit de oven

  • 2 verse makreel
  • 4/5 kruimige aardappelen
  • Groene paprika
  • Rode paprika
  • Gele paprika
  • 3 tomaten
  • 1 citroen(sap)
  • 3 teentjes knoflook
  • Viskruiden
  • Chili peper vlokken of hete chilipoeder (afhankelijk van je smaak)
  • Komijn
  • Zout
  • Olijfolie

Bereidingswijze verse makreel uit de oven

Voor dit recept heb je een braadslede/ovenschaal (traybake) nodig. En een oven.

Tip: gebruik een stalen bakplaat, die houdt de hitte goed vast.

  1. Zorg dat de makreel goed schoongemaakt is
  2. Snijd de helft van de groene paprika in reepjes
  3. Snijd de andere helft van de groene paprika + de rode en gele paprika in blokjes
  4. Snijd de tomaten alvast in plakken
  5. Maak de aardappelen goed schoon
  6. Zet een ruime pan met water op het fornuis
  7. Laat de aardappelen 5-10 minuten koken (ze hoeven niet helemaal gaar te zijn aangezien ze nog verder zullen garen in de oven), spoel daarna de pan leeg – bewaar 1 kopje kookvocht
  8. Snijd de aardappelen in redelijk dikke plakken (een vinger breed)
  9. Verwarm de oven voor op 180 graden
  10. Besprenkel de bodem van de ovenschaal ruim met olijfolie
  11. Verdeel de aardappelplakken over de bodem van de ovenschaal
  12. Verdeel vervolgens de plakken tomaten over de aardappelen
  13. Leg daar de reepjes groene paprika overheen
  14. En verdeel vervolgens de mix van verschillende kleuren paprika’s in blokjes over de ovenschaal
  15. Besprenkel het geheel met zout naar smaak
  16. Besprenkel het geheel met viskruiden
  17. Besprenkel het geheel met chili peper vlokken (of hete chili vlokken – als je meer van heet/pittig houdt)
  18. Pers de knoflook en strooi dit uit over de andere groenten in de ovenschaal
  19. Wrijf de makreel over de hele lengte in met zout, komijn en viskruiden (ook in de binnenholtes)
  20. Als je de makreel goed gekruid hebt leg je ze daarna op de aardappelen en de groenten in de ovenschaal
  21. Snijd de citroen doormidden en besprenkel de vis en de groenten met het sap van een halve citroen
  22. Schenk nog wat olijfolie over de vis
  23. Dek het geheel af met aliminiumfolie
  24. Zet de ovenschaal 12 minuten in de oven op 180 graden

Eet smakelijk! Zorg dat je de vis rondom de graatjes wegplukt.

Ik ben benieuwd hoe de verse makreel uit de oven jou/jullie heeft gesmaakt. Laat je het hieronder weten?

 

Merin

Merin [‘88] schrijft om te begrijpen - en stiekem is het ook een beetje haar 'dagelijkse therapie'. Ze is openhartig over haar grootste faalmomenten én over haar successen. Ze is een gefacetteerde persoonlijkheid. Haar overtuiging? “If you label me, you negate me”. Bovendien is ze ook maar ‘gewoon’ een mens. In 2024 trouwde ze met ‘haar’ Egyptenaar en ze zijn samen in verwachting van een kleine jongen (1 mei 2025).

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Merin de Does blog

Over

Hi, leuk dat je hier een kijkje neemt. Mijn naam is dus Merin ['88] en ik ben dol op (ijs)koffie - zoals je kunt zien. Deze foto is bij de waterval van Manavgat (in Turkije) genomen, één van mijn favoriete plekjes op aarde.

Ik ben getrouwd met Sherif, mijn grote liefde ❤. En we zijn in verwachting van een kleine jongen.

Ik schrijf graag, vandaar deze blog. Wil je meer over mij weten? Klik dan hier.
Previous Story

Recept: Molokhia, uit de Egyptische keuken

Next Story

Recept: Arayes (gevulde pita’s) uit de Libanese keuken

Latest from Alle artikelen

Dingen om te doen in Kusadasi

Wat doen in Kusadasi?

Spread the loveWat doen in Kusadasi? Vraag je je af “Wat is er te doen is Kusadasi?”. Het antwoord is: meer dan genoeg! Maar…
error: Content is protected !!

Merin de Does: een lifestyle blog

Een eigen plekje op het web, met de naam “Merin’s Lifestyle Blog”. Hier vind je artikelen over

Go toTop