Recept: verse makreel uit de oven
Makreel is een heerlijke (fluweelzachte) en voedzame vis die in de keuken vaak over het hoofd wordt gezien. Het is een veelzijdige vis die op verschillende manieren kan worden gekookt en in uiteenlopende gerechten kan worden gebruikt.
Het was mijn moeder die makreel voor eerst bij mij introduceerde: een stukje gerookte makreel met een beetje zout, peper en mayonaise op een Melba toastje. Vervolgens waren het mijn schoonzus en schoonmoeder die me – tijdens mijn eerste kennismaking met hen (in Egypte) – makreel uit de oven lieten proeven.
Ik was direct verkocht! En ik vroeg me af: waarom eten we eigenlijk amper verse makreel in Nederland? Het is tijd dat deze overheerlijke vis de aandacht krijgt die het verdient.
Mijn schoonzus en -moeder waren zo lief om hun recept te delen. En nu deel ik ‘m met jou. Hét recept voor verse makreel uit de oven.
Recept: verse makreel uit de oven
Voor 2 personen
Dit recept is heerlijk met verse makreel. Zorg ervoor dat je een vis koopt die er qua kleur goed uit ziet (dus niet grauw of grijs) en die een glimmende huid heeft.
Zorg er ook voor dat de vis goed schoongemaakt is, van binnen en van buiten. Ik laat de makreel het liefst al door de visboer fileren – gewoon in de winkel.
Ga je het zelf doen? Spoel de makreel dan eerst goed af onder koud water. Zo verwijder je eventuele resten van schubben of bloed. Dep de makreel droog met keukenpapier. Maak daarna een ondiepe snede langs de buik, van de kop tot de staart, en verwijder alle ingewanden. Spoel de holte grondig. Zo, nu kun je ermee aan de slag in je recept.
Ingrediënten verse makreel uit de oven
- 2 verse makreel
- 4/5 kruimige aardappelen
- Groene paprika
- Rode paprika
- Gele paprika
- 3 tomaten
- 1 citroen(sap)
- 3 teentjes knoflook
- Viskruiden
- Chili peper vlokken of hete chilipoeder (afhankelijk van je smaak)
- Komijn
- Zout
- Olijfolie
Bereidingswijze verse makreel uit de oven
Voor dit recept heb je een braadslede/ovenschaal (traybake) nodig. En een oven.
Tip: gebruik een stalen bakplaat, die houdt de hitte goed vast.
- Zorg dat de makreel goed schoongemaakt is
- Snijd de helft van de groene paprika in reepjes
- Snijd de andere helft van de groene paprika + de rode en gele paprika in blokjes
- Snijd de tomaten alvast in plakken
- Maak de aardappelen goed schoon
- Zet een ruime pan met water op het fornuis
- Laat de aardappelen 5-10 minuten koken (ze hoeven niet helemaal gaar te zijn aangezien ze nog verder zullen garen in de oven), spoel daarna de pan leeg – bewaar 1 kopje kookvocht
- Snijd de aardappelen in redelijk dikke plakken (een vinger breed)
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Besprenkel de bodem van de ovenschaal ruim met olijfolie
- Verdeel de aardappelplakken over de bodem van de ovenschaal
- Verdeel vervolgens de plakken tomaten over de aardappelen
- Leg daar de reepjes groene paprika overheen
- En verdeel vervolgens de mix van verschillende kleuren paprika’s in blokjes over de ovenschaal
- Besprenkel het geheel met zout naar smaak
- Besprenkel het geheel met viskruiden
- Besprenkel het geheel met chili peper vlokken (of hete chili vlokken – als je meer van heet/pittig houdt)
- Pers de knoflook en strooi dit uit over de andere groenten in de ovenschaal
- Wrijf de makreel over de hele lengte in met zout, komijn en viskruiden (ook in de binnenholtes)
- Als je de makreel goed gekruid hebt leg je ze daarna op de aardappelen en de groenten in de ovenschaal
- Snijd de citroen doormidden en besprenkel de vis en de groenten met het sap van een halve citroen
- Schenk nog wat olijfolie over de vis
- Dek het geheel af met aliminiumfolie
- Zet de ovenschaal 12 minuten in de oven op 180 graden
Eet smakelijk! Zorg dat je de vis rondom de graatjes wegplukt.
Ik ben benieuwd hoe de verse makreel uit de oven jou/jullie heeft gesmaakt. Laat je het hieronder weten?