Recept: biefstuk à la Loetje
Wie ooit biefstuk bij restaurantketen Loetje heeft gegeten weet: de smaak van die biefstuk is onvergelijkbaar! Als ik eraan denk loopt het water me alweer in de mond… *kwijl*
Het geheim van deze heerlijke biefstuk begint bij het uitkiezen van het juiste soort vlees. Loetje gebruikt namelijk ossenhaasbiefstuk (tournedos). Daar betaal je iets meer voor, maar daar krijg je ook meer smaak – kwaliteit – voor terug. Naast de diamanthaas is ossenhaas het meest malse deel van het rund.
En… het zal je misschien verbazen, maar voor de lekkerste, malse biefstuk gebruik je GEEN Croma. Nee. En ook GEEN roomboter. Wat dan wel? Loetje gebruikt margarine. En jij nu dus ook.
Recept: biefstuk à la Loetje
Voor 2 personen
Ingrediënten biefstuk à la Loetje
Tip: gebruik het liefst een pan met een dunne bodem, zoals deze bijvoorbeeld.
Je hebt voor het bakken van de biefstuk ook een keukentang nodig.
- 2 ossenhaasbiefstuk
- Een halfje wit brood
- 500 gram margarine (Blue Band)
- Witte peper
- Gemalen zout
- Eventueel: 1 eetlepel Sambal Oelek per biefstuk – als je Loetje’s “Biefstuk Bali” wilt
Bereidingswijze biefstuk à la Loetje
- Laat de ossenhaasbiefstuk minimaal 30 minuten op kamertemperatuur komen
- Dep beide kanten van de biefstuk droog met een theedoek of met keukenpapier
- Bestrooi 1 kant van elke biefstuk met witte peper
- Bestrooi beide kanten van elke biefstuk met gemalen zout
- Zet een pan op het vuur en laat warm worden
- Doe ruim (veel!) margarine in de pan, maar wacht nog even met de biefstuk totdat de margarine een goudbruine kleur heeft gekregen en de meeste belletjes zijn verdwenen
- Leg de biefstuk in de pan, bak 3 minuten aan beide kanten (op middelhoog vuur) – maar laat de biefstuk niet stil liggen, blijf de biefstuk bewegen met je keukentang of spatel…
- Na het bakken haal je de biefstuk uit de pan* en verpak je deze in aluminiumfolie, zodat de sappen nog even in kunnen trekken
- Gooi een scheutje water bij de margarine – let op: het kan gaan bruisen, omdat de jus heet is
- Wil je biefstuk Bali à la Loetje? Voeg dan nog 1 eetlepel Sambal Oelek per biefstuk toe aan de jus en roer even door
- Laat de jus enkele minuten sudderen
- Snijd het brood diagonaal doormidden
- Serveer de biefstuk op een bord met jus
- Eet smakelijk!