Recept: Arayes (gevulde pita’s) uit de Libanese keuken
Een heerlijk en snel smaakbommetje die je zowel voor de lunch als voor het avondeten kunt inzetten: Arayes!
Recept: Arayes (gevulde pita’s)
Voor 4 personen
Tekst hier
Ingrediënten Arayes (gevulde pita’s)
- 5 grote pitabroodjes – die je kunt openen, het liefst dunne pita’s
- 500 gram runder- of lamsgehakt
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 3 eetlepels Kofta kruidenmix (of zelf gemixt: koriander, paprika en komijn)
- 2 eetlepels peterselie (fijngehakt)
- Voor een spice: 0,5 theelepel cayennepeper (als je daarvan houdt)
- Citroen
- Olijfolie spray
- Peper
- Zout
Voor de (Tzatziki) dipsaus:
- 350 gram Griekse yoghurt (5% of 10% vet)
- Een halve komkommer
- 1 eetlepel peterselie (fijngehakt)
- 1 eetlepel dille (fijngehakt)
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- Snuf peper en zout
Bereidingswijze Arayes (gevulde pita’s)
- Haal het gehakt uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen
- Maak eerst de dipsaus: pak de Griekse yoghurt er maar alvast bij!
- Snijd een halve komkommer doormidden, verwijder de zaadlijsten met een lepel, rasp de komkommer, besprenkel de komkommerrasp vervolgens met zout en laat even rusten
- Pel de knoflookteentjes en rasp deze door de eetlepel olijfolie – in een kommetje
- Voeg later de Griekse yoghurt aan dat kommetje toe
- Dep de komkommerrasp droog met een theedoek en voeg aan de yoghurt toe
- Voeg de fijngehakte peterselie en dille nu toe
- Breng op smaak met peper en zout
- Zet de (Tzatziki) dipsaus even weg in de koelkast
- … tijd voor de pitabroodjes ↴
- Haal de schil van de ui en rasp deze (omdat raspen gelijk al een super fijntjes resultaat oplevert – en bij het snijden van de ui in blokjes zou je deze eerst nog apart moeten fruiten in de pan, maar dat hoeft met raspen niet) – je gaat dit samen met het vlees straks IN de pita’s grillen
- Mix het vlees met de kruiden, peper en zout naar smaak, een handjevol fijngehakte peterselie – en eventueel cayennepeper naar smaak (voor als je van een spice kick houdt)
- Voeg de geraspte ui toe en kneed het vlees goed door, het sap van de gerapte ui doe je er ook bij
- Snijd de pita’s doormidden en maak er een opening in aan de rechte kant. PRO TIP: als je de pita’s niet open krijgt, doe ze dan even 15 seconden in de magnetron
- ‘Prop’ het (rauwe) vlees met kruidenmengsel in de pita’s – maar zorg ervoor dat je dit niet te dik doet
- Spray de pita’s in met olijfolie – zo worden ze minder vet dan wanneer je ze in een laag olijfolie moet bakken
- Bak de pita’s aan elke kant 2 minuten in een goed verwarmde koekenpan (of stop ze even tussen de grill)
- Garneer met citroensap en fijngehakte peterselie
- Pak de dip erbij en… eet smakelijk!