Recept: Arayes (gevulde pita’s) uit de Libanese keuken

december 10, 2024
by
Spread the love

Recept: Arayes (gevulde pita’s) uit de Libanese keuken

Een heerlijk en snel smaakbommetje die je zowel voor de lunch als voor het avondeten kunt inzetten: Arayes!

Recept: Arayes (gevulde pita’s)

Voor 4 personen

Tekst hier

Ingrediënten Arayes (gevulde pita’s)

  • 5 grote pitabroodjes – die je kunt openen, het liefst dunne pita’s
  • 500 gram runder- of lamsgehakt
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 3 eetlepels Kofta kruidenmix (of zelf gemixt: koriander, paprika en komijn)
  • 2 eetlepels peterselie (fijngehakt)
  • Voor een spice: 0,5 theelepel cayennepeper (als je daarvan houdt)
  • Citroen
  • Olijfolie spray
  • Peper
  • Zout

Voor de (Tzatziki) dipsaus:

  • 350 gram Griekse yoghurt (5% of 10% vet)
  • Een halve komkommer
  • 1 eetlepel peterselie (fijngehakt)
  • 1 eetlepel dille (fijngehakt)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Snuf peper en zout

Bereidingswijze Arayes (gevulde pita’s)

  1. Haal het gehakt uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen
  2. Maak eerst de dipsaus: pak de Griekse yoghurt er maar alvast bij!
  3. Snijd een halve komkommer doormidden, verwijder de zaadlijsten met een lepel, rasp de komkommer, besprenkel de komkommerrasp vervolgens met zout en laat even rusten
  4. Pel de knoflookteentjes en rasp deze door de eetlepel olijfolie – in een kommetje
  5. Voeg later de Griekse yoghurt aan dat kommetje toe
  6. Dep de komkommerrasp droog met een theedoek en voeg aan de yoghurt toe
  7. Voeg de fijngehakte peterselie en dille nu toe
  8. Breng op smaak met peper en zout
  9. Zet de (Tzatziki) dipsaus even weg in de koelkast
  10. … tijd voor de pitabroodjes ↴
  11. Haal de schil van de ui en rasp deze (omdat raspen gelijk al een super fijntjes resultaat oplevert – en bij het snijden van de ui in blokjes zou je deze eerst nog apart moeten fruiten in de pan, maar dat hoeft met raspen niet) – je gaat dit samen met het vlees straks IN de pita’s grillen
  12. Mix het vlees met de kruiden, peper en zout naar smaak, een handjevol fijngehakte peterselie – en eventueel cayennepeper naar smaak (voor als je van een spice kick houdt)
  13. Voeg de geraspte ui toe en kneed het vlees goed door, het sap van de gerapte ui doe je er ook bij
  14. Snijd de pita’s doormidden en maak er een opening in aan de rechte kant. PRO TIP: als je de pita’s niet open krijgt, doe ze dan even 15 seconden in de magnetron
  15. ‘Prop’ het (rauwe) vlees met kruidenmengsel in de pita’s – maar zorg ervoor dat je dit niet te dik doet
  16. Spray de pita’s in met olijfolie – zo worden ze minder vet dan wanneer je ze in een laag olijfolie moet bakken
  17. Bak de pita’s aan elke kant 2 minuten in een goed verwarmde koekenpan (of stop ze even tussen de grill)
  18. Garneer met citroensap en fijngehakte peterselie
  19. Pak de dip erbij en… eet smakelijk!

 

Merin

Merin [‘88] schrijft om te begrijpen - en stiekem is het ook een beetje haar 'dagelijkse therapie'. Ze is openhartig over haar grootste faalmomenten én over haar successen. Ze is een gefacetteerde persoonlijkheid. Haar overtuiging? “If you label me, you negate me”. Bovendien is ze ook maar ‘gewoon’ een mens. In 2024 trouwde ze met ‘haar’ Egyptenaar en ze zijn samen in verwachting van een kleine jongen (1 mei 2025).

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Merin de Does blog

Over

Hi, leuk dat je hier een kijkje neemt. Mijn naam is dus Merin ['88] en ik ben dol op (ijs)koffie - zoals je kunt zien. Deze foto is bij de waterval van Manavgat (in Turkije) genomen, één van mijn favoriete plekjes op aarde.

Ik ben getrouwd met Sherif, mijn grote liefde ❤. En we zijn in verwachting van een kleine jongen.

Ik schrijf graag, vandaar deze blog. Wil je meer over mij weten? Klik dan hier.
Previous Story

Recept: verse makreel uit de oven

Next Story

Recept: biefstuk à la Loetje

Latest from Alle artikelen

Dingen om te doen in Kusadasi

Wat doen in Kusadasi?

Spread the loveWat doen in Kusadasi? Vraag je je af “Wat is er te doen is Kusadasi?”. Het antwoord is: meer dan genoeg! Maar…
error: Content is protected !!

Merin de Does: een lifestyle blog

Een eigen plekje op het web, met de naam “Merin’s Lifestyle Blog”. Hier vind je artikelen over

Go toTop