Zeepklopper: ecologisch schoonmaken met zeep

februari 13, 2025
by
Dit artikel delen:

Zeepklopper: ecologisch schoonmaken met zeep

Nieuw is heus niet altijd beter. De vele schoonmaakmiddelen die we tegenwoordig in huis hebben staan zitten vol met hormoonverstoorders – en zijn vrijwel allemaal verpakt in… plastic.

Sinds ongeveer een jaar merk ik dat ik daar gevoelig(er) voor ben. Ik heb een tijdje met epoxy resin gewerkt, wat een enkele keer op mijn handen terecht kwam. En sindsdien geven alle niet-biologische schoonmaakmiddelen waar ik mee in aanraking kom, mij een jeukende uitslag op mijn vingers.

Daarnaast ben ik, sinds ik zwanger ben, me ineens een stuk meer bewust van alle ‘rotzooi’ in ons dagelijkse leven. En, zoals de meeste (aanstaande) papa’s en mama’s wil ik alleen het beste voor de baby straks. Dat zorgt nu dus voor een complete revolutie op het gebied van duurzaamheid – in mijn huis én in mijn leven.

Van Zepig mocht ik hun zeepklopper (in het Engels: soap shaker) met werfzeep proberen. Een ouderwets en effectief schoonmaakmiddel! Waarschijnlijk gebruikte je oma dit nog.

ecologisch schoonmaken met zeep zeepklopper

Zeepklopper: ecologisch schoonmaken met zeep

Afwasmiddel, allesreiniger, laminaatreiniger, tapijtreiniger, reinigingspasta… je kent het wel: de hele ruimte onder je gootsteen is gevuld met verschillende soorten schoonmaakmiddelen. Onzin eigenlijk, want hoe deden ze dat vroeger dan?

Jouw volle kast aan schoonmaakmiddelen is meer een een gevolg van slimme marketing dan daadwerkelijke noodzaak. Het enige wat hiermee ‘geklopt’ is bén jij (myself included) – doordat ze het geld uit je portemonnee hebben weten te kloppen.

Wie teruggaat naar de basis ontdekt een eeuwenoude wijsheid: voor de meeste schoonmaaksopjes heb je maar één middel nodig…

… en dat is een goede (biologische) zeep!

De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben.

Groene zeep of werfzeep

Ken je de Sunlight zeep nog? Dit product ontbrak vroeger in geen enkel huishouden. Maar echt vegan of milieuvriendelijk is deze Sunlight zeep – nog steeds het (oudste) product van Unilever niet.

Een milieuvriendelijker alternatief is groene zeep. Deze zeep is biologisch afbreekbaar. Net als ossengalzeep en… werfzeep!

Om mijn sopjes met de zeepklopper te maken gebruik ik biologische en handgemaakte werfzeep, die ik – samen met de zeepklopper – ook van Zepig kreeg. Deze zeep heeft een heerlijke frisse geur, van citroen en citronella.

Het zeepblokje past ook perfect in mijn zeepklopper. Dat scheelt weer zoeken.

De werfzeep is gemaakt van verzeepte oliën van kokos* en zonnebloem*; water; etherische oliën van citroen*, citroengras* en citronella.

*van gecertificeerd biologische herkomst, biologische etherische oliën. Palmolievrij.

Werfzeep ecologisch schoonmaken met zeep

Aan de slag met mijn zeepklopper: ecologisch schoonmaken met zeep

Ik vind het in het Engels gewoon nét even leuker klinken: soap shaker. Daar wordt je toch blij van?

Het geeft mij in ieder geval zin om te gaan schoonmaken!

Ik maakte een sopje en deed er mijn meubels mee af, met een natte doek. Zelfs de wc-deur waar al, sinds ik dit appartement betrok, vervelende strepen op zaten kreeg ik brandschoon dankzij dit sopje. Ideaal!

Het enige wat ik er niet mee doe is mijn vloer. Hier kan namelijk een doffe laag op achterblijven. Het is belangrijk dat je met water ‘naspoelt’ dan, maar… daar ben ik te lui voor, haha. Ik dweil liever maar 1 keer. Gelukkig is dit niet heel vaak nodig.

Overigens is het fijne aan de zeepklopper, waar je de zeep in doet, dat je deze even heen en weer kunt roeren en schudden om zo de oliën van de zeep op te lossen in het water. Na het schoonmaken heeft mijn hele huis een frisse geur. Heerlijk.

Na gebruik laat je de zeep even drogen en zet je de zeepklopper met zeep weer weg.

Werfzeep blokWerfzeep in zeepklopper ecologisch schoonmaken met zeep

Waarom biologisch afbreekbare zeep?

Biologisch afbreekbare zepen lossen zichzelf op zónder giftige stoffen achter te laten in het milieu. Dat is niet alleen beter voor de natuur, maar dat is óók beter voor onze gezondheid en ons welzijn.

De lucht, de grond en het water, die we in grote getale vervuilen met de – tegenwoordig – meest ‘gangbaar’ geworden schoonmaakmiddelen, zijn óók de natuurlijke voedingsbronnen voor onze groenten en fruit. Helaas zijn we die voedingsbronnen systematisch aan het vervuilen; wat ook tot vervuild eten leidt. Wat vervolgens weer in onze huidige maatschappij tot allerlei schokkende ziektebeelden, zoals auto-immuunziektes, chronische ziektes en zelfs verschillende soorten kanker leidt. En die cijfers blijven alsmaar toenemen.

Het leven is circulair. Daarom is het gezegde “Wil je een betere wereld, begin dan bij jezelf” een hele terechte. Al is het alleen al maar om je eigen huishouden zo ‘schoon’ mogelijk te houden – in alle opzichten van het woord.

De keuze voor een klein blokje biologische zeep maakt dus een grotere impact op jouw gezondheid – en op dat van de mensen om je heen – dan je je misschien ooit had durven voorstellen.

Niet alle helden dragen capes. Sommige poetsen hun weg naar een betere wereld ;).

 

*Dit artikel bevat gesponsorde producten. NB: dit beïnvloedt op geen enkele wijze mijn mening over het product zelf. Ik geef altijd mijn eerlijke, ongezouten mening. Lees hier meer over mijn samenwerkingsmogelijkheden.

Merin

Merin [‘88] schrijft om te begrijpen - en stiekem is het ook een beetje haar 'dagelijkse therapie'. Ze is openhartig over haar grootste faalmomenten én over haar successen. Ze is een gefacetteerde persoonlijkheid. Haar overtuiging? “If you label me, you negate me”. Bovendien is ze ook maar ‘gewoon’ een mens. In 2024 trouwde ze met ‘haar’ Egyptenaar en ze zijn samen in verwachting van een kleine jongen (1 mei 2025).

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Merin de Does blog

Over

Hi, leuk dat je hier een kijkje neemt. Mijn naam is dus Merin ['88] en ik ben dol op (ijs)koffie - zoals je kunt zien. Deze foto is bij de waterval van Manavgat (in Turkije) genomen, één van mijn favoriete plekjes op aarde.

Ik ben getrouwd met Sherif, mijn grote liefde ❤. En we zijn in verwachting van een kleine jongen.

Ik schrijf graag, vandaar deze blog. Wil je meer over mij weten? Klik dan hier.
Hotel Best Maritim Cambrils recensie, mid-range budget aanrader!
Previous Story

Hotel Best Maritim Cambrils recensie: budget aanrader!

als introvert leidinggeven
Next Story

Kun je als introvert leidinggeven?

Latest from Alle artikelen

error: Content is protected !!

Merin de Does: een lifestyle blog

Een eigen plekje op het web, met de naam “Merin’s Lifestyle Blog”. Hier vind je artikelen over

Go toTop