Duurzame schoonmaakmiddelen

Duurzame schoonmaakmiddelen voor jou én het milieu

januari 8, 2025
by
Spread the love

Duurzame schoonmaakmiddelen voor jou én het milieu

Je staat er niet elke dag bij stil, maar veel schoonmaakmiddelen bevatten chemicaliën die slecht zijn voor het milieu én voor je gezondheid. Denk aan niet-biologisch afbreekbare stoffen die – via jouw afvoerputjes – in het milieu terecht komen. En denk aan hormoonverstoorders die op en ín je lijf terecht komen.

Dat kan gelukkig ook anders! Er zijn verschillende bedrijven van schoonmaakmiddelen die het anders willen doen. Het jammere is alleen dat je daar nét even iets beter voor moet zoeken, want ze staan (nog) niet allemaal in de supermarkt.

Duurzame schoonmaakmiddelen voor jou én het milieu

Grote bedrijven doen tegenwoordig – helaas – meer aan greenwashing dan dat ze daadwerkelijk het beste met ons en met het milieu voor hebben. Met greenwashing wekken ze de indruk duurzaam en ecologisch bezig te zijn, want zij snappen óók wel dat mensen steeds meer mindful worden en beter met het milieu (en zichzelf) om willen gaan. En dus spelen ze op die marktvraag in – met allerlei valse beloftes.

Zo laten ze bijvoorbeeld informatie weg, doen ze misleidende beloftes, of overdrijven of liegen ze over hun ‘groene’ acties. Niet echt chique (bron):

“Er zijn veel schoonmaakbedrijven die beweren dat hun producten milieuvriendelijk zijn, maar geen bewijs hebben om dit te ondersteunen. Veel schoonmaakbedrijven gebruiken bijvoorbeeld milieuvriendelijke verpakkingen, maar geven geen informatie over de milieueffecten van hun producten.”

Maar er zijn gelukkig ook merken die wél echt op duurzaamheid (en op gezondheid) inzetten – en die ernaar streven om zo ecologisch verantwoord mogelijk te zijn. Die merken ondersteunen dat met bewijs. En preciés die merken zocht ik voor je op.

Dus, in tegenstelling tot de merken en bedrijven die vooral aan greenwashing doen, zijn deze schoonmaakmiddelen wél echt duurzaam…

Een lijst van duurzame schoonmaakmiddelen

Al deze duurzame schoonmaakmiddelen zijn van Nederlandse oprichters: hoe gaaf!

#1 ZO schoon, keuken, sanitair, glas en meer

“Schoonmaken, zonder het milieu om zeep te helpen: het kan echt wel”.

Een schoonmaakmiddel is wat ZO schoon betreft ecologisch, als het niet schadelijk is voor dier, mens en natuur. Daarom gebruikt ZO schoon alleen ingrediënten die van nature voorkomen in de natuur. En die niet voor 90%, maar die voor 100% afbreekbaar zijn. Daarnaast zetten ze óók in op productie zonder afval en op zo min mogelijk transport.

Met de code “eco10” ontvang je 10% korting op al hun startpakketten. En ze hebben inmiddels meer dan 3200 reviews van tevreden klanten.

Hun producten werken wel nét even wat anders dan je gewend bent. Ze werken namelijk met concentraten: schoonhouders noemen ze die. Je mixt ze zelf met water in één van hun sprayers of schuimers. Zo hoeft ZO schoon geen water te vervoeren. En je bespaart per jaar al gauw 40 plastic flessen. Bovendien gaan die sprayers en schuimers gaan een leven lang mee.

Je kunt aan de slag met een 4-in-1 startpakket voor keuken, sanitair, glas en alles (deze gaat volgens ZO schoon bij de meeste klanten een jaar mee. Of je kunt bijvoorbeeld een specifiek pakket voor de vloer, de keuken of het sanitair bestellen.

Neem zelf een kijkje:
https://zoschoon.nl/

#2 Mother’s Earth wasstrips

De wasstrips van Robijn? Die zijn helemaal niet zo fijn – althans, niet voor het milieu. En ook niet voor je gezondheid (en ook niet voor je portemonnee).

De wasstrips van Mother’s Earth daarentegen, die zijn wél fijn voor mens en milieu. Deze zijn namelijk vrij van (micro)plastic en gifstoffen en ze zijn geschikt voor de meest gevoelige huid.

Mother’s Earth werkt met biologisch afbreekbare ingrediënten en verpakkingen. En hun producten lossen makkelijk op in warm én koud water.

Als producten heeft Mother’s Earth de “Eco friendly laundry sheets” (voor in de wasmachine, voor alle kleuren) en de “Eco friendly dishwasher sheets” (voor in de vaatwasser). De sheets zitten in een recyclebare papieren verpakking.

En… wist je dat wasmiddel bij opvangcentra en goede doelen één van de meest gevraagde artikelen is? Met elke aankoop doneert Mother’s Earth 5 sheets (ladingen wasmiddel) aan één van hun partners die mensen & dieren in nood helpen.

Ook fijn: iedere nieuwe klant krijgt de mogelijkheid om een proefperiode van 30 dagen aan te vragen.

Neem zelf een kijkje:
https://nl.mothersearth.com

#3 Seepje

Een duurzaam merk dat we ‘gewoon’ in de supermarkt kunnen vinden: Seepje!

Zo gewoon is dat natuurlijk niet, dat Seepje in de supermarkten te vinden is, want ze timmeren al jaren aan de weg.

De eigenaren van Seepje ontwikkelden een allesreiniger die 100% natuurlijk is, op basis van de schillen van een sinaasappelvrucht (de Sapindus mukorossi-vrucht) uit Nepal. Als deze schillen in contact komen met water, scheiden ze een natuurlijke vorm van zeep af. Dit gaat vervolgens in flessen van 97% gerecycled plastic.

Inmiddels heeft Seepje producten voor je handen, voor je huid en haar en voor je wasgoed. Vrij van microplastics en synthetische geur- en kleurstoffen.

Neem zelf een kijkje:
https://seepje.com

#4 Marcel’s green soap

Oók Marcel’s green soap staat in het schap bij Albert Heijn – net als de producten van Seepje.

Elke zeep van Marcel’s Green Soap is gemaakt met hernieuwbare ingrediënten. Dit betekent dat de ingrediënten afkomstig zijn van duurzame bronnen die niet uitgeput raken en het milieu zo min mogelijk belasten. Ingrediënten uit de natuur dus.

Alle zepen zijn minstens voor 95% biologisch afbreekbaar. Ook zijn ze vegan. Met een microplastic-vrije formule.

Neem zelf een kijkje:
https://marcelsgreensoap.com

Ecologisch schoonmaken

Dat er – met duurzame schoonmaakmiddelen – zo min mogelijk, tot helemaal géén, (micro)plastics en gifstoffen het milieu in verdwijnen is een geruststellend idee. En dat ze geen fossiele brandstoffen, zoals aardolie, uitputten is ook héél fijn!

Daarnaast is het ook goed om te weten dat de duurzame schoonmaakmiddelen hierboven jouw gezondheid niet meer – of nog nauwelijks – aantasten.

In tegenstelling tot de schoonmaakproducten van de sterk vervuilende grotere en bekendere merken (hallo Unilever, Nestlé, Procter & Gamble en Colgate-Palmolive – jullie ja). Want, ondanks dat ze zo lekker ruiken, zitten alleen in allesreinigers, zoals Ajax en Dettol bijvoorbeeld, al een hoop gifstoffen. Denk aan fosfaten, chloor, ammoniak, loog, NPE’s, triclosan en kunstmatige geur- en kleurstiften (bron).

Maar het zijn niet alleen allesreinigers. Ook luchtverfrissers, toiletreinigers en agressieve schoonmaakmiddelen voor keukens en badkamers zitten vol met schadelijke stoffen.

“Naast deze stoffen kunnen er ook andere schadelijke stoffen in allesreiniger zitten, zoals formaldehyde, glycol ethers en petroleumdestillaten.
[..]
.. gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen met chloor zoals Viakal, Antikal en Cillit Bang met zoutzuur wordt zelfs door badkamer sanitair fabrikanten afgeraden. Sommige producten zijn namelijk zo giftig dat ze aluminium, lichte metalen, chromen oppervlakken en kunststoffen aantasten. Het is niet moeilijk om voor te stellen wat dit met organisch materiaal doet.
Veel schoonmaakmiddelen voor het toilet zijn bijtend en vormen giftige gassen zodra ze met water worden vermengd. Ze kunnen 1,4-dichlorobenzine bevatten. Dit is een kankerverwekkende chemische stof, welke veel schade kan aanrichten bij de lever en nieren (bron WECF).”

Max Vandaag gaf ooit tips over het veilig gebruiken van schoonmaakmiddelen: “Veel allesreinigers en badkamerreinigers bevatten chemische stoffen die niet gezond zijn voor mens, dier en milieu. Sommige stoffen zijn kankerverwekkend en andere kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken. Gebruik de middelen ook nooit beide tegelijk. De verschillende oplosmiddelen die erin gebruikt worden, kunnen het effect nog verergeren.”

EVMI, het platform voor professionals in de voedingsindustrie, ondersteunt de uitspraken van Max Vandaag: “Het mengen van schoonmaakmiddelen kan zelfs zo giftig zijn dat het je zenuwstelsel, lever en nieren kan beschadigen.”

Duurzamer schoonmaken; ook met het oog op onze gezondheid

Ongemerkt kunnen we dus allerlei allergieën krijgen, kan ons zenuwstelsel aangetast worden, kunnen we (auto-immuun) ziekten ontwikkelen, orgaanfalen, en kunnen we zelfs kankercellen opbouwen door al deze onnatuurlijke gifstoffen en (micro)plastics (bron).

Onze schoonmaakmiddelen – en de rest van onze omgeving – maken ons letterlijk ziek.

Dus mijn boodschap met dit artikel is vooral: laten we daar voortaan wat zorgzamer mee omgaan.

Kiezen voor duurzame schoonmaakmiddelen is daarin een mooie eerste stap. Die zijn namelijk beter voor de wereld én voor onze gezondheid.

Merin

Merin [‘88] schrijft om te begrijpen - en stiekem is het ook een beetje haar 'dagelijkse therapie'. Ze is openhartig over haar grootste faalmomenten én over haar successen. Ze is een gefacetteerde persoonlijkheid. Haar overtuiging? “If you label me, you negate me”. Bovendien is ze ook maar ‘gewoon’ een mens. In 2024 trouwde ze met ‘haar’ Egyptenaar en ze zijn samen in verwachting van een kleine jongen (1 mei 2025).

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Merin de Does blog

Over

Hi, leuk dat je hier een kijkje neemt. Mijn naam is dus Merin ['88] en ik ben dol op (ijs)koffie - zoals je kunt zien. Deze foto is bij de waterval van Manavgat (in Turkije) genomen, één van mijn favoriete plekjes op aarde.

Ik ben getrouwd met Sherif, mijn grote liefde ❤. En we zijn in verwachting van een kleine jongen.

Ik schrijf graag, vandaar deze blog. Wil je meer over mij weten? Klik dan hier.
Previous Story

Zwanger van een buitenlandse partner

Next Story

De zin en onzin van een geboorteplan / bevalplan

Latest from Alle artikelen

Dingen om te doen in Kusadasi

Wat doen in Kusadasi?

Spread the loveWat doen in Kusadasi? Vraag je je af “Wat is er te doen is Kusadasi?”. Het antwoord is: meer dan genoeg! Maar…
error: Content is protected !!

Merin de Does: een lifestyle blog

Een eigen plekje op het web, met de naam “Merin’s Lifestyle Blog”. Hier vind je artikelen over

Go toTop