Breek door

Breek door deze drie negatieve emoties heen in 2022!

1 Shares
1
0
0

Heb je het gevoel dat je vooral jezelf tegenhoudt en dat er meer in jou zit dan er nu uitkomt? Dan kan je zomaar gelijk hebben. Het is namelijk vaak niet zo dat iets onmogelijk is, maar eerder dat het onmogelijk lijkt.

In alles wat we willen houden we onszelf continu voor de gek met beperkende gedachten en overtuigingen. Daar spelen drie emoties een hele grote rol in: angst, twijfel en onzekerheid.  En het is tijd om daar doorheen te breken! Maak van 2022 jouw jaar en zeg angst, twijfel en onzekerheid voorgoed gedag.

Negatieve emoties: wat heb je eraan?

Angst, twijfel en onzekerheid. Ze dienen vast een rol, anders zou je ze niet kunnen voelen, toch? En dat is zeker waar! Ze dienen een rol in het hier en nu. Als jij een hongerige leeuw tegenkomt die jou als zijn enige hapje ziet, dan mag je bang zijn. En als jij nu een keuze moet maken tussen twee uitersten, die geen van beiden ideaal zijn, dan mag je twijfelen. En onzekerheid houdt je scherp en gefocust – en geeft bovendien aan dat je aan het groeien bent. Wie aan iets nieuws begint, is altijd onzeker. Ook als iemand zegt dat niét te zijn (mensen liegen nog wel eens om zich groter voor te doen).

Mensen zijn echter ook professionals in het reizen door de tijd, met hun geest welteverstaan. We denken regelmatig achteruit (aan het verleden) en vooruit (aan de toekomst). En dan zijn angst, twijfel en onzekerheid ineens niet zo fijn meer. Want aan het verleden valt niets te veranderen, en de toekomst is nog geen vast gegeven.

Daarom zou je angst, twijfel en onzekerheid over de toekomst eigenlijk geen plek mogen geven, omdat ze gaan over een niet-bestaand iets.

Just do it! Ga ervoor!

Één van ‘s werelds grootste sportmerken heeft niet voor niets als slogan “Just do it!’. Topsporters breken continu door zowel fysieke als mentale barrières heen. Betekent dat, dat zij helemaal geen angst, twijfel en onzekerheid voelen en/of ervaren? Natuurlijk wel! Alleen zij drukken deze drie negatieve emoties ook gigantisch snel weer de kop in. Daar zijn ze in getraind. Dat is onderdeel van hun succes strategie.

En jij kunt die succes strategie kopiëren!

Het enige wat je daarvoor moet leren te doen is: gebruik te maken van jouw momentum. Als je de definitie opzoekt van ‘momentum’ krijg je de uitleg “een moment waarop het belangrijk lijkt door te zetten of te gaan doen”. En dat is precies wat het is!

Het benutten van momentum

Hoe je dat nu in de praktijk, het benutten van momentum?

Eigenlijk is het vrij simpel. Bijna té simpel. Zodra je op het punt staat om iets te doen of te ondernemen en je voelt ook maar een gevoel van angst, twijfel en/of onzekerheid opkomen, doé je het! De Amerikaanse coach en motivational speaker Tony Robbins zegt daarover: “Stay in your head, you’re dead“. Wat hij daarmee bedoelt is: zodra jouw focus zich verplaatst van het hier en nu naar een – door jouw gedachten gecreëerde – potentiële negatieve toekomst, verlies je momentum.

Dat momentum is niet zomaar iets: het zit in je hele lijf. Jouw fysiologie ‘leeft’ dat momentum. Tótdat je negatieve gedachten dat momentum verbreken en ze je lichaam aansturen om een andere, negatieve(re), houding aan te nemen. In dat geval ben je het momentum dus kwijt en is valt de actie ook weg.

Hoe ik het gebruik van momentum hanteer in mijn coachingspraktijk is dan ook vaak door mijn coachees niet te pleasen, maar door hard voor ze te zijn. Stel dat het jouw doel is om de marathon van Rotterdam te lopen en je moet daarvoor nog beginnen met hardlopen. Dan kan een eerste afspraak met jezelf zijn: ik ga morgenochtend om 07.00 uur hardlopen. En laten we eerlijk zijn: dat kan iedereen met zichzelf afspreken. Maar de realiteit is dat weinig mensen het ook écht doen. Met andere woorden: de meeste mensen zullen die afspraak met zichzelf niet opvolgen.

In dat geval ben ik als jouw coach streng en app of bel ik je de volgende ochtend met de vraag of je bent gaan hardlopen – én wil ik bewijs zien. Heb je het niet gedaan, dan krijg je één herkansing, maar daarna is het over. Dan ‘ontsla’ ik je, omdat ik dan bij jou de onwil om te veranderen bespeur.

De doelen bepaal jij. Voor de opvolging zorgen wij, samen. 

Wil jij ook je doelen behalen en de drie negatieve emoties van angst, twijfel en onzekerheid doorbreken? Bekijk dan mijn coachingstraject.

 

1 Shares
1 comment
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like