Vraag jouw unieke Birkman Signature Rapport aan!

Birkman Signature Rapport

Birkman Signature Rapport

Over Birkman

Birkman is een afkorting voor “De Birkman Methode”, welke in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw werd ontwikkeld door Roger W. Birkman. Roger was in de Tweede Wereldoorlog luchtmachtpiloot geweest van een B-17 bommenwerper. Hij had in die periode bemerkt hoe verschillen in perceptie (verschillende interpretaties van dezelfde informatie) tussen piloten tot een verschil in denken & handelen leidde.

En kennen – of herkennen – we dit in ons hedendaagse leven niet nog steeds?

We kunnen met twee, met tien of zelfs met twintig mensen allemaal bij dezelfde vergadering aanwezig zijn geweest, en allemaal met andere opvattingen en ideeën eruit zijn gekomen.

Dat komt omdat de manier van hoe we informatie filteren voor iedereen uniek is. Onze percepties vormen de grondslag voor onze persoonlijkheid. Het bijzondere daarvan is dat onze percepties voornamelijk gevormd worden door de informatie die in ons onderbewustzijn opgeslagen ligt. Zoals je bijvoorbeeld ook onbewust ademhaalt, ben je óók de hele dag onbewust aan het percipiëren.

En dat percipiëren gaat véél verder dan alleen maar zintuiglijk waarnemen.

Roger W. Birkman ontwikkelde een meetinstrument om onbewuste zelfperceptie en sociale perceptie uit te kunnen “vragen”. Om zo jouw persoonlijkheid op het allerdiepste niveau in kaart te kunnen brengen.

In tegenstelling tot andere zogenoemde persoonlijkheidstesten legt Birkman je niks op, maar Birkman legt je daarentegen jezelf uit.

Waar staat Birkman voor?

Zelfberusting

Iedereen is uniek en tegelijkertijd is ook ieder(eens) gedrag oké. Jij bent zoals je bent. Of je nu impulsief, rusteloos, vasthoudend, directief, suggestief, individueel of groepsgericht bent… het is allemaal oké.

Birkman geeft jou diepgaand zelfinzicht en gecombineerd met mijn uitleg als Birkman Professional geef ik jou een stukje zelfberusting mee. Jij bent zoals je bent en… mens, wat ben je mooi! Koester jezelf.

Persoonlijk leiderschap

Nu jij niet alleen scherp hebt wie je bent, maar ook hoe je bent, zetten we in op persoonlijk leiderschap. Er is geen betere basis dan Birkman hiervoor. We gaan inzoomen op wat jij nodig hebt om volledig tot bloei te kunnen komen. 

Dat doen we aan de hand van jouw zelfperceptie en jouw sociale perceptie. En geloof me, die zitten zo diep verankerd dat je maar beter niet tegen jezelf kunt vechten. In plaats daarvan gaan we daarom jouw unieke persoonlijkheid volledig in haar kracht zetten.

Doorbraken realiseren

Blinde vlekken en communicatie-uitdagingen. Aan de hand van een Birkman kan ik in één oogopslag zien op welke thema’s jij mogelijk gaat vastlopen in je leven. Of, spijtig genoeg, waar je soms al op vastgelopen bént.

Gecombineerd met een stukje effectieve coaching gaan we ervoor zorgen dat jij doorbraken gaat realiseren. Dit leven is kort en jij hebt enorm veel potentieel in je! Samen gaan we ervoor zorgen dat jij zo groot groeit als mogelijk is. Daar ben je namelijk voor gemaakt en dat is wat je – samen met jouw Birkman en mij – zult gaan bereiken!

De vraag is: wat heb JIJ nodig om volledig tot bloei te komen? En weet je dat ook van jezelf?

Of lees hier eerst meer over Birkman.

Lees nog even door om te ontdekken wat je precies met een Birkman Signature Rapport krijgt.

Birkman interesses

Birkman meet interesses

Birkman meet jouw interesses aan de hand van de Birkman questionnaire (vragenlijst).

In het Birkman Signature Rapport vind je een aparte pagina die jouw persoonlijk interesses weergeeft.

Die interesses geven de zaken aan waar jij energie van krijgt. Deze zijn gecategoriseerd aan de hand van 10 hoofdonderwerpen. Een Birkman Professional kan je uitvoerig vertellen over wat die verschillende categorieën precies inhouden.

Je Birkman interesses zijn echter géén indicator voor hoe goed je ergens in bent. Ergens energie van krijgen en iets goed kunnen zijn twee verschillende dingen. Birkman interesses geven daarentegen wél aan waar jouw grootste potentieel in zit. En het “Interesses”-overzicht is zeker weten ook een goede indicator voor wie aan meer energetisch zelfmanagement wil doen.

Heb je interessegebieden van 90% of hoger? Dan zou je daar volgens Birkman iets mee moeten in jouw leven. Dit zijn namelijk indicatoren die jou in de richting van je passie(s) kunnen wijzen. Interessegebieden waar jij 10% of lager hebt “gescoord” (het is geen test, alles is oké) zijn veelal zaken waar je energetisch gezien op leegloopt. Dit zijn zaken die je beter niet te lang achter elkaar kunt doen, of – waar mogelijk – zaken die je beter uit kunt besteden.

Birkman gedragscomponenten

Birkman meet gedragscomponenten

Het meest bijzondere aan Birkman is de rapportage van de 9 gemeten gedragscomponenten, gebaseerd op joúw zelfperceptie en op jouw sociale perceptie. Extra bijzonder: Birkman is de enige (niet-klinische) persoonlijkheidsanalyse ter wereld, die een valide en betrouwbare psychologische meting op dit vlak kan verrichten.

Waar andere zogenaamde – onbetrouwbare en niet-valide – “persoonlijkheidstesten” jouw gedrag zeggen te meten, is hetgeen wat ze werkelijk doen joú in een hokje stoppen of een label opplakken. DISC, Insights en MBTI zijn zulk soort onbetrouwbare en niet-valide persoonlijkheidstesten (lees ook de kritiek op deze testen: hier, hier en hier). Birkman is echter al ruim 60 jaar wereldwijd de gouden standaard onder de persoonlijkheidsanalyses. 

Birkman meet jouw zelfperceptie (hoe jij jezelf ziet) samen met jouw sociale perceptie (wat jij van anderen verwacht). Vooral de meting van jouw sociale perceptie is uniek aan Birkman én ontzettend belangrijk. Jouw sociale perceptie is namelijk jouw beeld van “de meeste mensen”. Onbewust heb jij een beeld gevormd van wat jij denkt dat anderen als normaal beschouwen. En daar heb je jezelf tegen afgezet.

Ik zeg dan ook altijd: jouw ware geluk ligt tussen de verwachtingen die je hebt en de realiteit die je (be)leeft.

Enkele voorbeelden van hoe gedragscomponenten weergegeven worden.

De weergave van gedragscomponenten is voor iedereen uniek. Ik heb – in mijn tijd als Birkman Professional – nog nooit twee compleet identieke rapporten gezien. De voorbeelden hieronder komen uit het fictief opgemaakte John Q. Public voorbeeldrapport. Wil je dit volledige voorbeeldrapport inzien? Klik dan hier.

Birkman Signature Rapport Sociale Energie

Birkman Signature Rapport Directiviteit

Birkman Signature Rapport Vasthoudendheid

+ De Birkman Professional

Birkman Signature Rapporten (en elke andere soort Birkman rapporten) mogen uitsluitend door Birkman Professionals teruggekoppeld worden. Het is niet mogelijk om een Birkman Signature Rapport aan te vragen en deze zomaar in je mailbox te ontvangen.

Birkman acht het van groot belang dat Signature Rapporten op de juiste manier worden geïnterpreteerd door de ontvanger. Daar hoort een stukje toelichting bij. Toelichting van iemand die getraind is in het doorgronden, begrijpen, terugkoppelen en in het uitleggen van de kracht van percepties. Zo’n Birkman Professional ben ik dus. Hoi!

Merin-de-Does-Birkman

Blinde Vlek Birkman

De blootlegging van jouw mogelijke blinde vlekken

Ik kan als Birkman Professional in één oogopslag zien waar jouw mogelijke blinde vlekken zich bevinden. Dat is – voor mij – namelijk af te lezen uit jouw gedragscomponenten.

Zitten zowel je sterktes als je behoeften aan één kant van het spectrum (links of rechts), dan zeg je eigenlijk over dit specifieke gedragscomponent: “Ik ben zo, maar iedereen is toch zo?” En dat laatste is zeer zeker niet altijd het geval.

Om een voorbeeld te geven van het gedragscomponent sociale energie. Als je daar aan de rechterkant van het spectrum zit met je sterktes en je behoeften, zeg je dus: “Ik ben groepsgericht, benaderbaar en makkelijk te leren kennen en ik word graag betrokken bij de groep – maar iedereen is toch zo?” Het is dan goed om er rekening mee te houden dat er ook mensen zijn die niet altijd bij een groep betrokken willen worden; die wat individualistischer zijn en die zelfs heel goed alleen kunnen zijn. Ook dát is een kwaliteit. Een kwaliteit waar jij dan misschien een blinde vlek voor hebt, omdat je zelf zo niet bent.

Communicatie Birkman

Het beter leren communiceren van jouw behoeften

Zit er tussen jouw sterktes en je behoeftes op één gedragscomponent een gap (een groot verschil)? Dan is het handig om daar eens verder op in te zoomen.

Dat betekent namelijk dat jouw persoonlijke behoeften anders zijn dan het zichtbare gedrag dat je aan anderen laat zien. Als jij bijvoorbeeld zichtbaar groepsgedrag laat zien (je beweegt je graag in groepen); maar je hebt ook enorm de behoefte aan tijd voor jezelf en om even alleen te zijn, kán het zo zijn dat je omgeving hier niet altijd rekening mee houdt. Omdat ze alleen groepsgedrag van jou in de praktijk zien – en ze jouw behoefte dus niet altijd kennen.

Jouw behoeften zijn onzichtbaar voor het oog en zitten vooral in je hoofd. Je moet ze leren communiceren om er beter mee om te gaan.

Daar ligt een communicatie-opgave voor jou. En ook een groei-opgave.

Birkman om jezelf sterker te positioneren (en scherper te verkopen)!

Zelfinzicht helpt jou enorm bij het ondernemen. Jouw bedrijf kan namelijk nooit groter groeien dan jijzelf – zeker niet als zzp’er zijnde, maar ook niet als MKB ondernemers of als directeur van een grote organisatie.

Jouw bedrijf is een verlengstuk van jezelf. Ondernemen vraagt om leiderschap en eigenaarschap. Én om zelfperceptie en sociale perceptie!

Een heldere positionering helpt je om jouw ideale klanten aan te trekken en om de mensen aan te trekken waar jij graag mee samenwerkt. Zo’n heldere positionering kun je sneller bereiken met behulp van een Birkman Signature Rapport. Zo heb jij binnen een week inzichtelijk waar jouw potentieel zit, wat je sterktes zijn én wat je behoeften zijn – terwijl anderen daar soms jaren over doen.

Breek door terugkerende thema’s in je leven heen!

Herken je dat, dat sommige thema’s in je leven een terugkerende rol hebben? Einstein zei ooit: “Als je doet wat je deed krijg je wat je kreeg”. Dit is de wet van Karma. Door op een bepaalde manier te denken en te handelen, krijg je de daarbij behorende uitkomsten als resultaat.

Door onze persoonlijke, verankerde, percepties (denk- en gedragspatronen) in ons onderbewustzijn, pakken we verschillende vraagstukken in ons leven vaak op één en dezelfde manier aan. Toch zijn we ons hier – 9 van de 10 keer – niet eens van bewust.

Een Birkman Signature Rapport helpt je met dat stukje bewustwording en de Birkman Professional kan jou leren omdenken, zodat je voortaan andere resultaten behaalt. Ideaal voor wanneer je uít je eigen gewoonten wilt groeien!

Birkman Terugkerende Thema's groeimindset