Birkman persoonlijkheidsanalyse

Birkman Signature Rapport persoonlijkheidsanalyse

Ben je benieuwd naar wat een persoonlijkheidsanalyse precies inhoudt? En wil je weten waarom De Birkman Methode anders is dan andere persoonlijkheidstesten? Daar ga ik je hier alles over uitleggen!

Een persoonlijkheidsanalyse van De Birkman Methode is fundamenteel anders dan de meest bekende persoonlijkheidstesten die je misschien al kent. Ik wil ze hier niet noemen, maar misschien kun jij er wel één – of meerdere – voor de geest halen. Wat veel van die persoonlijkheidstesten doen is jou minimaliseren tot één bepaald – overheersend – type. Je wordt in hokjes gecategoriseerd en je krijgt een stempel opgedrukt.

De Birkman Methode werkt anders. Je wordt hierbij nadrukkelijk NIET in hokjes gecategoriseerd en je krijgt ook GEEN stempel opgedrukt. Maar wat dan wel?

Persoonlijkheidsanalyse op basis van de Big Five personality traits (OCEAN)

Roger W. Birkman baseerde zijn methode, die hij oorspronkelijk ‘A test of social comprehension’ noemde, op de Big Five Personality Traits (persoonlijkheidstrekken). Naar deze “Big Five” wordt ook verwezen wanneer men het woord OCEAN gebruikt in de context van persoonlijkheidsanalyses. De letters van OCEAN staan voor:

    • Openness (openheid voor ervaringen – geslotenheid voor ervaringen )
    • Conscientiousness (zorgvuldigheid – laksheid)
    • Extraversion (extraversie – introversie)
    • Agreeableness (meegaandheid – opstandigheid)
    • Neuroticism (neuroticisme – stabiliteit)

Big Five Personality Traits - persoonlijkheidstrekken - Merin de Does

Elke persoonlijkheidstrek heeft een schaal van twee tegenhangers. Je kunt de twee uitersten van zo’n schaal niet allebei tegelijkertijd zijn, daarom kunnen ze ook zo goed gemeten worden. Zo staat ‘openheid voor ervaringen’ bijvoorbeeld tegenover ‘geslotenheid voor ervaringen’. En ‘extraversie’ staat tegenover ‘introversie’.

Het is belangrijk om te weten dat het ene uiterste hierin niet beter of slechter is dan het andere uiterste. Extraverten zijn dus niet superieur over introverten, of vice versa. En zorgvuldige mensen zijn niet superieur over lakse mensen, of vice versa. Het is nadrukkelijk géén zaak van ergens “de hoogste score” op willen behalen.

Wat mag je van een Birkman persoonlijkheidsanalyse verwachten?

Zodra je aangemeld bent voor een Birkman persoonlijkheidsanalyse doet, krijg je binnen enkele werkdagen een e-mail binnen van Birkman Nederland. Deze wordt op mijn verzoek naar je toe gestuurd en heeft een link die je naar de Birkman questionnaire leidt. Dit is een vragenlijst van 298 vragen. Wanneer je de vragen in gaat vullen, neem hier dan echt even de tijd voor en richt je aandacht er volledig op. Zorg ervoor dat je in een ruimte zit waar je niet gestoord kunt worden voor de beste resultaten. Het invullen duurt zo’n 30 – 40 minuten. En dit mag je ervan verwachten…

→ 125 vragen over “de meeste mensen”

De eerste 125 vragen die je krijgt gaan over “de meeste mensen”. Er wordt hier eigenlijk gevraagd naar hoe jij denkt dat de meeste andere mensen denken en handelen. Denk dan bijvoorbeeld aan je directe omgeving. Je familieleden, collega’s, buren, et cetera. Neem daar een gemiddelde van. Maar… als je aan de vragenlijst begint, vul hem dan gewoon intuïtief in. Dat is het allerbelangrijkste!

→ 125 vragen over jezelf

De tweede set van 125 vragen zijn vragen over jezelf. Vul ook deze weer intuïtief in.

→ 48 vragen over je interesses

De laatste 48 vragen gaan over jouw persoonlijke interesses. Dit wordt gemeten aan de hand van een aantal beroepsfuncties die je in moet delen op rangorde. Wat zou je het meest waarschijnlijk als beroep willen doen en wat zou je het minst waarschijnlijk als beroep willen doen?

Kom je er toch niet uit tijdens de Birkman questionnaire? Je kunt de vragenlijst tussentijds stoppen en later weer oppakken. Je mag mij ook altijd mailen op hallo@merindedoes.nl. Dan help ik je weer op weg!

Nadelen van een persoonlijkheidsanalyse

Hoewel een persoonlijkheidsanalyse jou flink op weg kan helpen met zelfinzicht en met het bewust maken van onbewuste denkpatronen en gedrag, kun je je misschien voorstellen dat zo’n rapportage nooit 100% volledig kan zijn. Jij als persoon bent namelijk uniek en jij weet het allerbeste wat je bent, wie je bent en waar je naartoe wilt. Maar om daar sneller achter te komen kun je een Birkman Signature Rapport wél als je kompas gebruiken.