Zelfvertrouwen

Begin 2022 met het vergroten van je ZELFvertrouwen (voor meer succes)

1 Shares
1
0
0

Bij de meeste van mijn angstige, twijfelende of onzekere coachees (cliënten), kan ik vaak AL hun problemen herleiden naar één kern: ze hebben het gevoel niet goed genoeg te zijn. Anders gezegd: ze hebben een (groot) gebrek aan zelfvertrouwen. En daar zijn ze zeker niet alleen in. Ik denk dat zo’n 90% van de mensen hiermee kampt. Hoe komt dat toch, dat we ons zó vaak zo voelen? Aan wiens verwachtingen moeten we dan eigenlijk voldoen om wél “goed genoeg” te zijn? En wat hebben we nodig om wel weer op onszelf te kunnen vertrouwen?

Zelfvertrouwen begint bij jezelf

De vrouw van mijn neef zit ook in de coachingsbusiness. Zij richt zich met behulp van hypnotherapie met name op het doen verdwijnen van imposter-gedachten. Imposter is een Engelse term voor “jezelf voordoen als iemand anders”. En in deze specifieke context gaat het om de gedachte dat je “jezelf beter zou voordoen dan je daadwerkelijk bent”.

Je bent – bij wijze van spreken – bang om door de mand te vallen. Bullsh*t natuurlijk, want denk hier eens even over na: mensen zien bepaald gedrag van jou – en waarderen dat op een goede of een slechte manier. Tegelijkertijd kennen ze jou niet anders dan wat ze van je zien. De enige die jou anders kent ben jij. En dat komt, omdat je verschillende rollen in dit leven hebt. Dat is normaal. Dat hoort erbij.

Elk van die rollen heeft namelijk een eigen functie: de rol van ouder, de rol van kind, de rol van buurvrouw, de rol van werknemer, de rol van werkgever en ga zo maar door. Eigenlijk zijn we allemaal een beetje schizofreen, om het maar even plat te zeggen. We ‘spelen’ meerdere figuren in dit leven. En niemand is in elke rol perfect. Dat kan ook niet. En buiten dat, een wereld waarin iedereen perfect is zou uitermate saai zijn.

Ga voor jezelf liever eens na:
waar komt jouw onzekerheid eigenlijk vandaan? Wat is het dat je wilt van jezelf?

Tony Stark, Spiderman, Wonder Woman (om het een beetje geëmancipeerd te houden). Allemaal spelen ze een rol: de rol van een held(in). En wij zien ze als de definitie van perfectie binnen die context. Maar zouden ze ook zo perfect zijn als kind, als ouder, als buur, als werknemer, en als – om maar een voorbeeld te noemen – bezoeker van openbare gebouwen? Van die laatste hebben de drie bovengenoemde er aardig wat gesloopt, kan ik je vertellen. En dat weet jij ook, tenzij je nog nooit één van deze films hebt gezien. In dat opzicht zijn ze dus helemaal niet zo perfect.

Nu weer even terug naar jou: zelfvertrouwen gaat allereerst om het accepteren dat je niet overal perfect in hoeft te zijn. Kies voor nu gewoon één rol waarin je wilt uitblinken en zet daar – vooralsnog – eerst maar eens in op groei. Helden worden niet van de ene op de andere dag geboren. Ze worden gevormd door ervaring.

Als je eenmaal de keuze hebt gemaakt om op groei in te zetten kun je dat vervolgens op een manier doen die jou, stukje bij beetje, steeds meer zelfvertrouwen geeft.

“Where focus goes, energy flows”
– Tony Robbins.

Zelfvertrouwen is simpel, maar dat maakt het nog niet makkelijk

“Ik ben niet goed genoeg”, is maar een gedachte. Die gedachte zegt helemaal niets over hoe goed je daadwerkelijk bent, maar als je je té lang – of té vaak – op deze gedachte focust loop je kans jezelf daarin te verliezen. Je komt dan in een negatieve spiraal terecht en je krijgt een steeds lager zelfbeeld.

Wil je meer zelfvertrouwen? Dan is het de kunst om de gedachte “Ik ben niet goed genoeg” te doorbreken zódra je hem hebt. Vervang deze gedachte liever voor:

“Ik heb het recht om te proberen, net als ieder ander”

“Ik ben genoeg zoals ik ben”

“Ik groei elke dag”

“Ik geloof in mezelf en heb vertrouwen in mezelf”

“Ik mag er zijn”

Door op de bovenstaande manieren tegen jezelf te praten worden deze versterkende teksten onderdeel van je systeem, ook wel “je onderbewustzijn” genoemd. Ook al geloof je er misschien niet direct in… het is tóch goed om ze tegen jezelf uit te spreken. Of, als je dat fijner vindt, kun je ze ook in een boekje of op post-its schrijven – en ze bij je houden.

Natuurlijk blijft het niet alleen maar bij denken. Zelfvertrouwen gaat ook vooral om doen. De sleutel tot het opbouwen van zelfvertrouwen is namelijk: het nakomen van de afspraken die jij met jezelf maakt.

De meeste mensen zijn er koning(in) in, om die afspraken met zichzelf weg te wuiven. “Ik zou eigenlijk… [vul maar in]”. Maar ze hebben dan toch niet zo’n zin, ze zijn moe, ze hebben al zoveel gedaan vandaag, of er staan juist nog zoveel andere dingen op hun to-do lijstje. Dus vergeten ze voor het gemak de afspraak even die ze met zichzelf gemaakt hebben. Wat de meeste mensen niet beseffen is dat ze daarmee ook een signaal aan zichzelf afgeven, zo van: “Hey, jij bent niet belangrijk. Je komt op de laatste plaats – als je geluk hebt.” Ik durf te wedden dat jij ook weleens afspraken met jezelf niet na bent gekomen. Misschien zelfs wel regelmatig niet. Gelukkig kun je dit altijd nog fixen!

Heb jij iets dat je écht belangrijk vindt in je leven? Heb je belangrijke doelen? Begin dan met je te houden aan de afspraken die je met jezelf maakt. Maar let op: begin niet gelijk té groot. Zelfvertrouwen bouw je namelijk in kleine stapjes op. Wil je bijvoorbeeld 15 kilo afvallen? Begin dan door de afspraak met jezelf te maken dat (kies er één):

  • je vanaf nu elke dag een appel eet;
  • je een week lang elke dag 10 minuten wandelt;
  • je op zoek gaat naar een sport die je écht leuk vindt – en je daarvoor inschrijft;
  • dat je voortaan aan meal prepping doet op een vaste dag.

De eerste stap is een afspraak met jezelf nakomen. Maak géén grotere – of extra – afspraken met jezelf totdat dit gelukt is. Merk je echter dat het nakomen van de afspraak je niet lukt, omdat je de afspraak toch een té grote opgave vindt? Maak de afspraak dan eerst iets kleiner. Pas als het je gelukt is om hem na te komen ga je door naar de volgende. Tip: schrijf de afspraken die je met jezelf maakt ook op in een schriftje en streep ze door zodra je ze behaalt hebt! Gosh dat voelt heerlijk!

All-in gaan op het vergroten van je zelfvertrouwen

Wil jij all-in gaan op het vergroten van je zelfvertrouwen? En kun je wel een boost gebruiken op dat gebied? Neem dan eens contact met mij op, zodat we samen kunnen kijken waar jouw unieke potentie zit. Ik kan dat voor je uitmeten aan de hand van De Birkman Methode: een diepgaande persoonlijkheidsanalyse.

Maak van 2022 jouw allermooiste jaar (tot nu toe)!

1 Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like