Recept: Tavuk Sote, uit de Turkse keuken
Heerlijk mals, gezond en lekker: Tavuk Sote! Een absolute topper uit de Turkse keuken.
Tavuk Sote is een Turks stoofgerecht van kip. De letterlijke vertaling van Tavuk Sote is dan ook “Kip stoof”. Het gerecht zit vol met groenten die je op een smaakvolle manier verrassen. Het fijne aan Tavuk Sote is dat het eenvoudig te bereiden is, als je eenmaal alles ervoor in huis hebt. In dat geval kun je het zelfs on repeat ‘afspelen’ tijdens een drukke werkweek. En dat gebeurt hier in huis dus ook regelmatig, haha! Zo lekker vind ik het!
Ik liet me de eerste keer inspireren door een kookfilmpje op een Turkse website. Wil jij zelf ook datTurkse filmpje kijken voor video instructies? Bekijk ‘m hier.
Hieronder staan alle instructies en ingrediënten in het Nederlands uitgeschreven.
Recept: Tavuk Sote, uit de Turkse keuken
Voor 2 personen
Ingrediënten Tavuk Sote
- 2 kopjes Basmati rijst
- 1,5 kippenbouillonbokjes
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 25-30 gram roomboter
- 500 gram kipfilet (of kippendijen)
- 2 eetlepels olijfolie om te bakken
- 1 (gele) ui
- 2 knoflookteentjes
- 2 tomaten
- 2 groene pepers
- 1 rode paprika
- 1 theelepel tomatenpuree
- 1 theelepel paprikapuree*
- Rode pepervlokken (pul biber)**
- Zwarte peper
- Zout
- 1 kopje water
- Handje peterselie óf koriander
- Zonnebloemolie
*Bijna alleen maar verkrijgbaar in de Turkse supermarkt, bijvoorbeeld van het merk Öncü (tatlı biber salçası) – of van Knorr professional. **Ook bijna alleen maar verkrijgbaar in de Turkse supermarkt, maar je kunt eventueel ook de Chili vlokken van Verstegen gebruiken.
Bereidingswijze van de pilav (Turkse rijst)
De bereidingswijze van de pilav vind je ook hier.
- Spoel de rijst een aantal keer om in een grote kom, totdat het water niet meer troebel is (door de rijst te wassen spoel je naast het stof ook de rest van het zetmeel van de korrel af. Het zetmeel zorgt er voor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt.
- Zet de rijst daarna even opzij (het liefst van middag tot avond)
- Verhit bij aanvang van het recept een koekenpan met twee eetlepels zonnebloemolie en schep de rijst op hoog vuur om, totdat het een beetje glazig (transparant) wordt
- Zet de rijst daarna op middelmatig vuur
- Verkruimel anderhalve kippenbouillonbokjes over de rijst
- Voeg (kokend) water toe en gebruik de verhouding 1:2, dus bijvoorbeeld voor 50 gram rijst gebruik je 100 liter water (op gevoel kun je dezelfde hoogte van de laag rijst daar nog eens bovenop gieten)
- Voeg 2 el roomboter aan de rijst en het water toe
- Doe de deksel op de pan
- Zet de rijst op laag vuur en laat droog koken
- Als de rijst droog gekookt is, haal de pan dan van het vuur en laat de rijst enkele minuten in de pan afkoelen voor de lekkerste smaak
Bereidingswijze van de Tavuk Sote
- Snijd de kipfilet of kippendijen in kleine blokjes
- Snijd de groene pepers en de rode paprika alvast in kleine stukjes
- Snijd de twee tomaten in kleine blokjes
- Snijd de gele ui in blokjes
- Pers de knoflookteentjes
- Zet een pan op het fornuis en verwarm 2 el olijfolie in de pan
- Bak de kipfilet (of kippendijen) mals in de pan – met de deksel erop
- Als de kipfilet wit gegaard is doe je er de uienblokjes en de knoflook bij. Blijf er enkele minuten met een spatel doorheen gaan totdat de ui glazig wordt (een licht goud-gele kleur krijgt)
- Voeg de gesneden groene pepers en rode paprika aan het gerecht toe en roerbak enkele minuten
- Voeg de tomatenblokjes, een theelepel tomatenpuree en een theelepel paprikapuree aan het gerecht toe
- Strooi daar een theelepel zout en een theelepel zwarte peper overheen en spatel dit twee minuten lang door het gerecht
- Overgiet de ingrediënten met het kopje water
- Laat het gerecht stomen op middelmatig vuur met de deksel dicht
- Voeg peper en zout naar smaak toe
- Als alle groenten en kruiden goed gemengd zijn haal je het gerecht van het vuur en schep je het samen met de pilav op een bord
- Top de Tavuk Sote af met een handje gehakte peterselie of koriander