Recept: Molokhia, uit de Egyptische keuken
Jummm, deze molokhia ‘soep’! Molokhia is een typisch Egyptisch gerecht. Je zult het in de grote resorts niet snel tegenkomen, maar de locals zijn er dol op. Molokhia maakt zelfs deel uit van hun cultuur. Molokhia is een soort ‘waterige’ spinaziesoep, met een veel zachtere smaak. Het wordt zo gegeten, maar ook als dip bij andere gerechten.
Ga je een keer uit buiten je resort eten als je in Egypte op vakantie bent? Wie weet staat het dan wel op de kaart.
Molokhia, in Arabische landen soms ook wel geschreven als mulukhiyya, molokhiyya, melokhiyya, of ewédú, is de naam van de bladeren van een juteplant. Je spreekt het overigens uit als “moo-loo-ghai-ya“.
Molokhia – een groene dip/soep van bladeren met knoflook en koriander – is een bekend gerecht in Egypte, wat je in veel traditionele huishoudens tegenkomt. Dit gerecht, dat rijk is aan vitamines en mineralen, wordt gegeten bij bijzondere gelegenheden maar in veel gezinnen ook minstens één keer per week als avondeten. Het is een gerecht dat de moeder zal koken wanneer familie en vrienden op bezoek komen, maar het is geen gerecht waarmee je indruk maakt op nieuwe vrienden. Dit maakt het een relatief onbekend gerecht buiten Egypte.
Recept: Molokhia, uit de Egyptische keuken
Voor 2 personen
Mijn man is een geboren en getogen Egyptenaar. Het zal je dus vast niet verbazen dat ik een ‘duik’ heb genomen in de wereld van de Egyptische cuisine. En daar is molokhia een vast onderdeel van! Ik wilde het leren maken, dus ik zocht het recept voor je uit.
*Je moet voor dit recept wel even naar de Turkse winkel. Dat is namelijk de enige plek waar je de jutebladeren (het hoofdingrediënt van molokhia) vindt.
Ingrediënten molokhia
- 400 gram juste bladeren (“jute leaves”) in het vriesvak *Turkse winkel of Toko
- 1,5 blokje kippen- of groentebouillon
- 1,5 theelepel kardemompoeder
- 2 eetlepels boter, kokosolie of olijfolie
- 6 knoflooktenen, geperst
- 4 theelepels korianderpoeder
- Zout naar smaak toevoegen
Bereidingswijze molokhia
- Vul een steelpan met 600 ml. water, de bevroren molokhia, 1,5 blokje kippen- of groentebouillon en 1,5 theelepel kardemompoeder
- Laat de molokhia in ongeveer 15 minuten op middelhoog vuur ontdooien, terwijl je regelmatig roert
- Terwijl de molokhia 8-10 minuten op het vuur staat, bak je de geperste knoflook in boter (of kokosolie of olijfolie)
- Voeg aan de knoflook 4 theelepels korianderpoeder toe
- Fruit dit mengsel tot de knoflook een licht goudbruine kleur aanneemt
- Zodra de molokhia begint te koken voeg je het knoflookmengsel toe. Dek de pan meteen af. Het afdekken van de pan zorgt er namelijk voor dat de geur en smaak van het knoflookmengsel in de soep kan doordringen
- Laat de pan ongeveer 10 seconden afgedekt en haal het deksel vervolgens weer van de pan. Laat de soep weer opwarmen zonder hem aan de kook te brengen
Serveer de molokhia dip/soep met pitabrood en/of gestoomde rijst.