Recept: Molokhia, uit de Egyptische keuken

december 23, 2024
by
Spread the love

Recept: Molokhia, uit de Egyptische keuken

Jummm, deze molokhia ‘soep’! Molokhia is een typisch Egyptisch gerecht. Je zult het in de grote resorts niet snel tegenkomen, maar de locals zijn er dol op. Molokhia maakt zelfs deel uit van hun cultuur. Molokhia is een soort ‘waterige’ spinaziesoep, met een veel zachtere smaak. Het wordt zo gegeten, maar ook als dip bij andere gerechten.

Ga je een keer uit buiten je resort eten als je in Egypte op vakantie bent? Wie weet staat het dan wel op de kaart.

Molokhia, in Arabische landen soms ook wel geschreven als mulukhiyya, molokhiyya, melokhiyya, of ewédú, is de naam van de bladeren van een juteplant. Je spreekt het overigens uit als “moo-loo-ghai-ya“.

Molokhia – een groene dip/soep van bladeren met knoflook en koriander – is een bekend gerecht in Egypte, wat je in veel traditionele huishoudens tegenkomt. Dit gerecht, dat rijk is aan vitamines en mineralen, wordt gegeten bij bijzondere gelegenheden maar in veel gezinnen ook minstens één keer per week als avondeten. Het is een gerecht dat de moeder zal koken wanneer familie en vrienden op bezoek komen, maar het is geen gerecht waarmee je indruk maakt op nieuwe vrienden. Dit maakt het een relatief onbekend gerecht buiten Egypte.

Recept: Molokhia, uit de Egyptische keuken

Voor 2 personen

Mijn man is een geboren en getogen Egyptenaar. Het zal je dus vast niet verbazen dat ik een ‘duik’ heb genomen in de wereld van de Egyptische cuisine. En daar is molokhia een vast onderdeel van! Ik wilde het leren maken, dus ik zocht het recept voor je uit.

*Je moet voor dit recept wel even naar de Turkse winkel. Dat is namelijk de enige plek waar je de jutebladeren (het hoofdingrediënt van molokhia) vindt.

Ingrediënten molokhia

  • 400 gram juste bladeren (“jute leaves”) in het vriesvak *Turkse winkel of Toko
  • 1,5 blokje kippen- of groentebouillon
  • 1,5 theelepel kardemompoeder
  • 2 eetlepels boter, kokosolie of olijfolie
  • 6 knoflooktenen, geperst
  • 4 theelepels korianderpoeder
  • Zout naar smaak toevoegen

Bereidingswijze molokhia

  1. Vul een steelpan met 600 ml. water, de bevroren molokhia, 1,5 blokje kippen- of groentebouillon en 1,5 theelepel kardemompoeder
  2. Laat de molokhia in ongeveer 15 minuten op middelhoog vuur ontdooien, terwijl je regelmatig roert
  3. Terwijl de molokhia 8-10 minuten op het vuur staat, bak je de geperste knoflook in boter (of kokosolie of olijfolie)
  4. Voeg aan de knoflook 4 theelepels korianderpoeder toe
  5. Fruit dit mengsel tot de knoflook een licht goudbruine kleur aanneemt
  6. Zodra de molokhia begint te koken voeg je het knoflookmengsel toe. Dek de pan meteen af. Het afdekken van de pan zorgt er namelijk voor dat de geur en smaak van het knoflookmengsel in de soep kan doordringen
  7. Laat de pan ongeveer 10 seconden afgedekt en haal het deksel vervolgens weer van de pan. Laat de soep weer opwarmen zonder hem aan de kook te brengen

Serveer de molokhia dip/soep met pitabrood en/of gestoomde rijst.

Merin

Merin [‘88] schrijft om te begrijpen - en stiekem is het ook een beetje haar 'dagelijkse therapie'. Ze is openhartig over haar grootste faalmomenten én over haar successen. Ze is een gefacetteerde persoonlijkheid. Haar overtuiging? “If you label me, you negate me”. Bovendien is ze ook maar ‘gewoon’ een mens. In 2024 trouwde ze met ‘haar’ Egyptenaar en ze zijn samen in verwachting van een kleine jongen (1 mei 2025).

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Merin de Does blog

Over

Hi, leuk dat je hier een kijkje neemt. Mijn naam is dus Merin ['88] en ik ben dol op (ijs)koffie - zoals je kunt zien. Deze foto is bij de waterval van Manavgat (in Turkije) genomen, één van mijn favoriete plekjes op aarde.

Ik ben getrouwd met Sherif, mijn grote liefde ❤. En we zijn in verwachting van een kleine jongen.

Ik schrijf graag, vandaar deze blog. Wil je meer over mij weten? Klik dan hier.
Previous Story

Recept: spaghetti met garnalen, spinazie, pesto en kruidenroomkaas

Next Story

Recept: verse makreel uit de oven

Latest from Alle artikelen

Dingen om te doen in Kusadasi

Wat doen in Kusadasi?

Spread the loveWat doen in Kusadasi? Vraag je je af “Wat is er te doen is Kusadasi?”. Het antwoord is: meer dan genoeg! Maar…
error: Content is protected !!

Merin de Does: een lifestyle blog

Een eigen plekje op het web, met de naam “Merin’s Lifestyle Blog”. Hier vind je artikelen over

Go toTop