Beter met geld omgaan in 2025
Heel eerlijk: ik ben nooit een kei in het (goed) beheren van geld geweest. Mijn filosofie was altijd: de moeite van geld besparen kost me evenveel moeite als meer gaan verdienen. Coupons knippen? Beknibbelen? Op mijn knieën door de supermarkt? Al die dingen zijn niet aan mij besteed. Ik leefde liever ‘losjes’ met geld. En ik zette liever in op een steeds hoger salaris.
Maar, shame on me, dat ‘losjes’ met geld leven sloeg een beetje door. In de zin van: sparen deed ik niet en ik gaf geld uit als water. Ik hoefde lange tijd ook nergens naar te kijken. Maar tegelijkertijd betaalde ik ‘vervelende’ rekeningen liever in termijnen – zoals die van de Belastingdienst – of een afbetaling van een dure camera. Als je netjes betaalt is dat geen probleem. Maar bij een geldstrategie van “als God in Frankrijk leven” + opstapelende rekeningen + geen spaargeld* hebben moeten er absoluut géén dingen gaan tegenzitten. En dat is een onhandige geldstrategie, want er zit op een zeker moment altijd wel iets tegen in het leven. En je ziet het vaak niet aankomen…
*Natuurlijk is dat dom, maar we zijn allemaal mens. We live & we learn.
Kortom: tijd voor een nieuwe geldstrategie dus. Tijd om mijn leven te beteren in het beter omgaan met geld.
Beter met geld omgaan in 2025
Geïnspireerd door het boek “The psychology of money: timeless lessons on wealth, greed, and happiness” van Morgan Housel besefte ik me dat ik verkeerde overtuigingen over geld had. Geld leek me altijd heel ingewikkeld, of in ieder geval: het beheren ervan.
Bovendien vond ik mezelf bezighouden met geld nooit zo leuk. Dus stak ik liever mijn kop in het zand. Ik denk dat – als ik even generaliseer – dit het #1 gedragsprobleem is van mensen die niet kunnen omgaan met geld: geldzaken gewoonweg niet durven aankijken. En ik was er een kei in.
Een nieuwe money mindset
Kortom: tijd voor verandering. Met name in mijn geldgedrag. En dat begint bij nieuwe overtuigingen. Ook daar hielp het boek van Morgan Housel me bij. Ik filterde 7 “gouden” uit het boek.
Ik moet er wel bij zeggen: dit alles begint bij het durven aankijken van je financiën. Kom je daar zelf niet uit? Vraag dan om hulp. Dat kan in je vrienden- of kennissenkring. Maar ook veel gemeenten stellen tegenwoordig gratis advies en hulp beschikbaar op dit vlak.
Mijn 7 “gouden” geldregels
1. Zorg dat je nergens schulden (meer) hebt
Maak geen schulden. Maar als je ze toch hebt gemaakt: betaal ze dan zo snel mogelijk af.
Dit lijkt simpel, maar schulden zijn niet leuk om af te betalen. En dus betalen we ze liever langzaam dan snel af. Maar over schulden betaal je rente. Of er komen incassobureaus om de hoek kijken die er belachelijke bedragen op gooien. Dat is allemaal verloren geld. Betaal je schulden dus zo snel mogelijk af. Bel even of je boetevrij eerder af kunt lossen. Bel voor betalingsregelingen. Negeer het niet, want dat maakt de situatie alleen maar erger (lees: duurder). En geef vervolgens alles wat je kunt missen.
2. Verdeel elke euro die binnenkomt over potjes (Profit First-methode)
Dit lijkt sterk op de Profit First-methode. Femke Hogema introduceerde deze slimme manier van je financiën managen voor zzp’ers in Nederland. Maar ook als particulier kun jij handig gebruik maken van dit ‘potjessysteem’. Ik heb Femke ooit horen vertellen dat ze het Profit First-systeem vergeleek met de enveloppen die je oma misschien wel had.
Zet bijvoorbeeld (dit zijn voorbeeldbedragen – kijk altijd naar wat werkbaar is voor jouw eigen persoonlijke situatie):
- 1600 euro voor je vaste lasten per maand in een potje
- 400 euro voor boodschappengeld
- 250 euro voor benzine
- 100 euro voor noodgevallen
- 200 euro voor leuke dingen doen
- Etc.
Zo kun je ook nog aparte spaarpotjes maken voor de kinderen. Of voor andere spaardoelen.
Bij veel banken kun je tegenwoordig gratis een aantal sub(spaar)rekeningen aanmaken. Waar je vervolgens – door middel van automatische overschrijvingen – maandelijks een bedrag naar kunt laten overboeken.
3. Bedenk een lifestyle die voor jou genoeg is
Besef dit: veel mensen willen miljonair worden, maar als je ze vervolgens vraagt wat ze met het geld willen doen… kunnen ze daar geen volledige invulling aan geven.
Het idee van “miljonair zijn” is een ideaalbeeld dat in ons brein ‘gestampt’ is door media en reclames. Het lijkt ideaal, maar dat is het niet. Een bizar weetje: de meeste loterijwinnaars verkwanselen hun geld in een periode van 1 tot 5 jaar en blijven vervolgens armer achter dan in de periode vóórdat ze de loterij gewonnen hadden.
Een miljoen klinkt oneindig, maar ook zo’n bedrag is uiteindelijk ook zo op – als je het niet slim beheert, investeert en/of belegt.
Dus, heb je echt een miljoen nodig? Bekijk het liever eens andersom: bedenk een lifestyle die voor jou genoeg is – en bereken hoeveel geld je daarvoor nodig hebt. Niet alleen voor de aanschaf van materiaal, maar ook voor het onderhoud daarvan in de maanden en in de jaren erna. Hoeveel moet je dan – structureel – verdienen om zo te kunnen blijven leven?
4. Heb respect voor de factoren risico & geluk
Het leven zit vol met onzekerheden. We kunnen de toekomst nooit met volledige zekerheid voorspellen. Denk maar eens aan het bezoekje aan het casino. Kun je van tevoren met zekerheid zeggen dat je met een X bedrag naar huis zult gaan aan het einde van de avond? Natuurlijk niet.
Hetzelfde geld voor hard werken. Hoe hard je ook ergens aan werkt, je hebt nooit 100% de uitkomst in handen. En ook met geldzaken geld: je weet niet wat de toekomst brengt. Respecteer dit. Respecteer de factoren risico & geluk. En houd er rekening mee. Vandaar dat ik in mijn ‘potjessysteem’ ook een potje voor noodgevallen heb opgenomen.
Maar het geldt ook voor investeringen. Wanneer jij bijvoorbeeld in aandelen investeert, is het geen vast gegeven dat ze jou absolute winst gaan opleveren. Houd dus altijd een zekere marge aan waar jij je goed bij voelt.
5. Vergelijk jouw ‘rijkdom’ nooit met dat van anderen
Ik hoorde ooit iemand zeggen dat jaloezie en afgunst de grootsten ziekten van onze huidige maatschappij zijn.
We werken van 9 tot 5 in een drukke baan, die we vaak niet leuk vinden, om een huis en een auto te kunnen betalen waarmee we indruk willen maken op buren, vrienden en kennissen, die we vaak niet leuk vinden, om zo maar te laten zijn dat we koplopers zijn in de rat race van de zakelijke wereld, die we vaak niet leuk vinden.
Een van mijn belangrijkste geldregels is dus misschien deze wel: vergelijk jouw financiële rijkdom nooit met de financiële rijkdom van anderen.
Aan de buitenkant kun je niet zien hoe gelukkig mensen zijn. Tegenwoordig kopen mensen een auto met een dure lening om hun status naar de buitenwereld toe te verhogen, terwijl ze daarvoor elke maand geldzorgen hebben. Hetzelfde geld voor een huis.
Houd je financiele doelen dus dicht bij jezelf. Ga aan de slag met geldregel #3. En zet alleen in op meer geld verdienen als dit gebaseerd is op intrinsieke motivatie en op jouw persoonlijke doelen.
6. Zet nooit datgene wat je nodig hebt op het spel
Zet nooit datgene wat je nu hebt en nodig hebt op het spel voor datgene wat je (nog) niet hebt en ook niet nodig hebt.
7. Verdien nooit geld over de rug van anderen
Deze laatste valt misschien een beetje uit de toon, maar is – en blijft – voor mij een belangrijke geldregel.
Maar hij behoeft misschien wat toelichting. Ik formuleer hem ’t liefst zo: verdien nooit geld door het leven van anderen er slechter op te maken ten opzichte van de tijd hoe ze ervoor stonden vóórdat ze met jou te maken hadden.
Eerlijk zakendoen betekent dat alle partijen er beter van worden.
Hallo 2025
Met deze nieuwe money mindset en mijn 7 “gouden” geldregels ga ik 2025 in.
Heb jij een belangrijke – of favoriete – geldregel die je wilt delen? Zet ‘m hieronder in de comments.